Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 52)

Maandag brak bitcoin uit een falling wedge en steeg met toenemend volume naar boven de $4.100. Een stijging van >30% in een week. Nu even rust rond de $3.900-$4.000. What's next? Welk scenario ligt het meest voor de hand? Tijd voor een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 52)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 7 november stond Bitcoin nog op $6500. In de 5 weken daarna verloor de munt ruim 50% van z'n waarde en daalde naar $3128 op 15 december. De totale daling sinds de top in december 2017 kwam daarmee op zo'n 84%.

En daarmee wordt het tijd om ons af te vragen waar we staan in de cyclus van de markt. Duurt de bear market nog voort? Hebben we de bodem al gehad? Is het al tijd voor een nieuwe bull market?

Deze week was het een goede week voor zo'n beetje alle cryptovaluta. De meeste stegen meer dan 20%. Opvallend is dat de meeste grote altcoins harder stegen dat Bitcoin, Ethereum en EOS bijna 50%. Ze waren ook meer gedaald, dus het mag ook wel, maar toch!

Bitcoin

Allereerst kijken we naar de week-grafiek. Daar zien we dat de koers de 200 MA heeft geraakt en daarna stevig is gestegen. Dit 200-weeks gemiddelde is in eerdere jaren al vaker een stevige steun gebleken.

Sinds de uitbraak onder de $6000 zien we een flinke stijging van het volume over alle exchanges heen.

Als we we wat verder inzoomen, dan zien we de falling wedge waaruit de koers naar boven uitbrak. Interessant is dat in de daling het volume afnam, en dat bij de stijging het volume toenam. Het suggereert afnemende interesse van verkopers en toenemende interesse van kopers.

De falling wedge geeft een target van $4350 - $4400. Dat zat er nog even niet in. We gaan nu drie dagen zijwaarts rond $4000, met afnemend volume.

Bullish scenario

Laten we eens beginnen met een positief scenario, waarbij we vorige week de bodem van deze bear market hebben gezien.

We kunnen vanaf hier gaan stijgen, maar we kunnen ook eerst wat zakken naar $3650 (0.5 fib) of zelfs $3530 (0.382 fib). Van daaruit stijgen we dan naar $4350, waar we een stevige weerstand tegenkomen.

Een mooie setup zou een inverse head & shoulders zijn, met de neckline op $4350. Dat is een sterk bodempatroon, met als laagste punt de $3128 van 15 december.

Als dit de bodem was, dan betekent dat nog zeker niet dat we meteen weer in een bull market zitten. Na de tweede schouder is het target ergens rond de $5300. Daar boven is nog heel veel weerstand te vinden. Bijvoorbeeld de oude zone van $6000-$6200.

We spreken pas van een reversal als we hogere toppen en hogere bodems neerzetten.
Dat betekent toppen boven de $7500, $8500 en $10000.

Bearish scenario

Het kon natuurlijk niet uitblijven: na 5 weken dalen ging het weer eventjes omhoog. Een correctie, maar ook niet meer dan dat. De bulls verliezen aan kracht. We vormen nu een lokale top en vervolgen daarna de trend, en dat is in deze bear market naar beneden.

Een logisch target is $3000, de koers waar velen op wachten. Daar zou men wel willen instappen.

Of dat gebeurt, wachten we af. Als er op $2800 - $3000 geen sterke vraag zichtbaar wordt, dan kunnen we de volgende steun opzoeken, rond $2000.

Komende week

Mogelijk vormt Bitcoin nu een symmetrical triangle, wat een iets grotere kans op stijging (voortzetting van de trend) oplevert dan daling. Wat bullish divergence hint daar ook op.

Bij een daling letten we op de regio $3500-$3600. Als dat geen steun levert, dan kijken we naar het bearish scenario voor verdere daling naar $3000.

Bij een stijging letten we op wat er gebeurt rond $4350. Het zou heel bullish zijn als we hier met gemak doorheen breken. Waarschijnlijker is eerst een test van $3600 voor verdere stijging boven $4350.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte