Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 2)

We zijn het nieuwe jaar rustig begonnen. Bitcoin komt maar weinig van z'n plaats, en beweegt tussen een relatief klein bereik van ~300 dollar. Komt daar komende week verandering in? In deze $BTC-update duiken we erin.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 2)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het was een kalme week. Weinig volume en weinig plotselinge stijgingen en dalingen van de koers. Bitcoin bewoog zich in een vrij smal bereik, grofweg tussen $3600 en $3900.

Er lijkt zich een pennant te vormen tussen de 0.618 en 0.236 fibonacci retracements, met het midden precies op het 0.382 fibonacci niveau. Dat is een continuation pattern, wat betekent dat de koers meestal de trend vervolgt. De vraag is wat de trend is, voor beide richtingen is iets te zeggen.

Niet alleen voor Bitcoin was het een kalme week. De meeste munten staan ongeveer op het niveau waar ze een week geleden ook stonden. Een positieve uitzondering zijn sommige wat grotere munten, zoals Ethereum, Litecoin, Cardano en Tron, die allemaal zo'n 10% stegen.

In het bijzonder kijken we even naar Ethereum. Die is al bijna verdubbeld ten opzichte van de bodem op 14 december. Een mogelijke reden is enthousiasme over de technische upgrade naar Ethereum Constantinople. Dit is de eerste stap op weg naar Ethereum 2.0, genaamd Serenity, en een belangrijk signaal dat men hard aan het werk is.

Terug naar Bitcoin. Veel analisten bekeken het scenario van de inverse head and shoulders, wat een mooi bodempatroon zou kunnen zijn. Die is er nog niet gekomen, maar ook nog niet geïnvalideerd.

De uitbraak uit de pennant gaat vermoedelijk uitsluitsel geven over de trend voor de komende weken.

Bullish scenario

Als de koers naar boven uitbreekt, dan willen we een krachtige stijging zien tot boven de $4350. Dat zou de deur openzetten tot verdere stijging naar uiteindelijk $5500.

Een indicatie is wellicht het on-balance volume. Als de OBV sneller stijgt dan de koers, dan is er meer volume bij de groene candles, en minder bij de rode candles. En dat is op de 4H kaart wel lichtjes het geval. Gecombineerd met de beurswijsheid dat "volume precedes price" zou het een vroege aanwijzing kunnen zijn dat de kopers aan zet zijn.

We kunnen pas van een nieuwe bull market spreken als we hogere toppen en hogere bodems neerzetten. Dat is voorlopig nog niet het geval. Echte bevestiging volgt pas bij toppen boven de $7500, $8500 en $10000.

Bearish scenario

Het idee van een nieuwe bull market spreekt veel mensen aan. Hoe mooi zou het zijn om weer hogere toppen te zien. De realiteit is dat we nog steeds in een bear market zitten, en dat een lagere bodem ons niet zou moeten verbazen.

Er zou zich een descending broadening wedge kunnen vormen, met als target $2600 tot $2800, afhankelijk van hoe snel we dalen.

Het meest waarschijnlijk is een uitbraak naar boven. Maar als we toch naar beneden uitbreken, dan moeten we ver uitzoomen voor een volgende steun.

Rond $2000 vinden we de steun waarop de bull run van 2017 begon. Daaronder vinden we ronde $1100 de top van de bull market van 2013-2014.

Komende week

Het is waarschijnlijk dat we een duidelijke en grote beweging gaan zien vanuit de zone waar we nu zitten. Onze hypothese is dat we verder naar boven gaan. Maar wees voorbereid op elk scenario!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte