Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 6)

Ruim twee weken bleef de koers netjes boven de $3480, tot die er afgelopen maandag zonder noemenswaardig volume doorheen kieperde. Nu opnieuw zijwaarts, maar dan $100 lager. Wat betekent dit? Tijd voor een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 6)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het was een gekke daling, afgelopen maandag. We zijn intussen de Bart-patronen gewend, waarbij de koers in tientallen minuten 5-10% kan stijgen of dalen. Dat was nu niet het geval.

Al de hele week slingerde de koers rond de $3550. Daar begon die rond 17.00 uur met laag volume te zakken. Elk uur een beetje verder. Om 3.00 uur zakte die door de $3500 heen. Er kwam toen iets meer volume, maar nog niet uitzonderlijk. De daling versnelde en eindigde om 7.00 uur op $3380.

Interessant om te zien is dat vrijwel alle altcoins die nacht flink verloren ten opzichte van Bitcoin, en dus in dollars nog harder daalden. Sommige alts hebben hun laagste punt in deze bear market bereikt. Hiernaast zien we dat de meeste munten meer in het rood staan dan Bitcoin.

Terug naar Bitcoin. We zien dat eerdere steun nu weerstand is geworden. We zien dat bij de horizontale steun rond $3480, en ook bij de 21-daagse MA die eind december steeds steun bood.

De laatste dagen is het aantal short-posities op Bitfinex wat afgenomen, en het aantal long-posities toegenomen. Een deel van de handelaars ziet kennelijk een verdere daling op korte termijn niet gebeuren.

Bodemvorming

Velen hoopten dat we even snel een bodem vormden. Als die rotte kies er dan toch uitmoet, trek 'm dan maar snel, dan zijn we er vanaf.

Maar zo makkelijk gaat dat niet.

Ten eerste zoeken we een bodem op de tijdschaal waarin de bear en bull markets vallen. Die duren jaren, en dan kun je niet verwachten dat in een weekje de bodem gezet is.

Ten tweede was de bull market van 2017 extreem. In 2015 lag de bodem van de vorige bear market rond de $200. In twee jaar steeg de koers met 10.000% naar iets onder de $20.000. Hype en gekte kenmerkten zeker het laatste half jaar. Het duurt even voordat iedereen z'n verlies genomen heeft.

We schreven begin december wat uitgebreider over hoe het einde van de bear market eruit kan zien.

Het sentiment onder de ervaren handelaars en investeerders is dat we heel 2019 nodig zullen hebben om te consolideren. Sommigen zullen hun interesse verliezen en andere dingen gaan doen. Sommigen gaan failliet. Zie ook onze vooruitblik op de koersen in 2019

We kunnen daarom nog heel wat weken verwachten dit jaar zoals afgelopen weken. Een beetje zijwaarts. Een sprongetje af en toe.

Het vervelende daaraan is dat een duidelijke trend ontbreekt. En door het lage volume is de markt heel onvoorspelbaar. Bij (kleine) alts is het nog erger. Bitcoin hoeft maar iets geks te doen en iedereen sprint in paniek naar de uitgang. Moeilijk handelen!

Is er dan geen licht aan het eind van de tunnel? Ja, natuurlijk wel! Na deze bear market komt een bull market. Na de consument in 2017 raken nu professionele handelaars steeds meer geïnteresseerd in deze nieuwe asset class. Dit jaar staat bol van de lanceringen van infrastructuur voor hen.

We zoomen iets uit van de 2H-kaart naar de 8H-kaart. Interessant is dat het volume steeds een stapje daalt. Een manier om de data te interpreteren is een tweede falling wedge. De vorige braken we uit naar boven, wat statistisch gezien ook het meest waarschijnlijk is. Zal dat bij deze gebeuren? We kijken ernaar in onze twee scenario's.

Bullish scenario

In deze fase van de marktcyclus is het bullish als we niet verder zakken dan de vorige bodem op $3128. Een dubbele bodem daar zou hoop geven op een definitieve bodem voor deze bear market.

Als dan nieuwe kopers zouden binnenstromen, zouden we verder omhoog kunnen. Van een nieuwe bull market is pas sprake als we hogere toppen en hogere bodems zien. Dus eerst maar eens boven de $7500 en $8500 komen.

Bearish scenario

Murad Mahmudov verwacht uiteindelijk een Bitcoin-koers van boven de miljoen dollar. Maar voorlopig nog niet. Hij beargumenteert waarom hij verwacht dat we nog ruim onder de $3000 gaan komen.

Een interessante blik op de kaart. Als we zelf ook wat verder uitzoomen, dan zien we onder de $3000 eigenlijk pas bij de $2000 en $1100 sterke steun vanuit het verleden.

Komende week

De komende dagen zullen we de falling wedge in de gaten houden. De bovenkant ligt op dit moment op $3460, de onderkant op $3280. Als er met volume naar boven of beneden wordt uitgebroken, dan ligt een verdere stijging of daling voor de hand.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte