Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 7)

Vrijdagmiddag was het feest. Bitcoin steeg zo'n 10% van $3350 naar $3700. Litecoin en Ethereum stegen zelfs nog meer. Opluchting en vrolijkheid! Maar wat betekent deze stijging? Tijd voor een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 7)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het mooie van de stijging vrijdag is dat het gepaard ging met serieus volume. Veel meer dan de daling op 28 januari. De stijging eindigde voor nu rond de $3700, een zone die eerder weerstand was.

Een deel is te verklaren door shorts die gesloten werden, we zien de shorts harder dalen dan de longs gedurende de stijging.

Voordat we naar onze scenario's gaan, willen we nog twee manieren geven om naar de data te kijken.

Allereerst kunnen we de afgelopen 6 weken zien als een dalend kanaal. Er is eerder twee keer uit dit kanaal gebroken met een Bart. Zonder veel volume eruit en er weer in. Is deze stijging ook het begin van een Bart? Gaan we weer naar beneden binnenkort?

Er zijn aanwijzingen dat het deze keer anders is. Volume en RSI laten een afwijking zien ten opzichte van de afgelopen weken.

We kunnen de afgelopen 6 weken ook zien als een tweede falling wedge naast die van november en december 2018.

Twitteraar @YarrPiratez vergeleek het patroon van de top van de bull market eind 2017 met de mogelijke bodem van de bear market nu. Er zijn inderdaad opmerkelijke gelijkenissen.

Bullish scenario

Het scenario hierboven zou betekenen dat $3128 op 15 december de bodem is geweest. Dat betekent dat we nu bezig zijn aan de reversal, de overgang van de bear market naar een nieuwe bull market. Dat gaat vrijwel zeker nog maanden duren.

Van een nieuwe bull market is pas sprake als we hogere toppen en hogere bodems zien, boven de $7500 en $8500.

De volgende tweet geeft een aardige motivatie van dit scenario. De kaart hieronder hoort bij deze tweet.

Bearish scenario

We gunnen iedereen veel groen op de borden, maar feitelijk zitten we nog in een bear market. Het is goed denkbaar dat we de bodem op $3128 nog een keer gaan testen, en evengoed denkbaar dat we er nog flink onder komen.

Volgende steun vinden we rond $3000, $2000 en $1100.

De 200-week MA heeft de koers in het verleden flink wat steun gegeven. Murad Mahmudov denkt dat we die steun in deze bear market gaan breken.

In de daarop volgende tweets werkt hij dit idee verder uit en komt tot een bodem rond $2200 - $2400, met mogelijk een wick naar $1700 - $1850. Dit alles heeft hij samengevat in onderstaande kaart: "the only chart you need".

Komende week

Tussen $3700 en $3880 zit veel weerstand. Een dalende trend, de wat langere (E)MA's, de Ichimoku cloud. Een uitbraak naar boven de $3880 bevestigt een stijgende trend, en maakt de weg vrij naar $4250.

Een Bart terug naar onder de $3500 brengt ons terug in het trendloze gebied waar we wachten op richting.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte