Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 8)

Het was de week waarin de eerste pensioenfondsen in Bitcoin stapten. Maar de koers trekt zich nergens meer wat van aan en dobbert futloos naar rechts. Een mooie tijd om te lezen, leren en onderzoeken. We praten je bij in een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 8)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vorige week vrijdag gebeurde er eindelijk weer eens wat. Volume, flinke stijging voor Bitcoin en groene cijfers voor alts. Hoe zou het verder gaan? Wordt het weer een Bart naar beneden? Gaan we richting de weerstand rond $3700 om die te testen?

Niets van dat alles: Het werd een saaie week waarin met weinig volume de koers wat zijwaarts pruttelde. Bij de meeste alts is het niet veel interessanter. Op de kaart hier rechts zien je vooral lichtgroen en lichtrood, oftewel kleine stijgingen en dalingen.

Technisch is er ook weinig gebeurd, de meeste kaarten van een week geleden zijn nog gewoon geldig. Sommige kleine alts hebben eerdere stijgingen ongedaan gemaakt en zitten weer op een steun. Andere zitten aan het eind van een falling wedge maar zijn nog niet uitgebroken.

Op de 4H-kaart hieronder zie je dat we deze week tussen $3550 en $3650 hebben bewogen. Mogelijk ontstaat er een bull flag. Op Bitfinex zien we dat de lichte voorkeur voor longs ten opzichte van shorts verder toeneemt.

Technisch is het misschien wat saai, maar fundamenteel bruist de wereld van Bitcoin en blockchain als nooit tevoren. Er wordt onderzocht, geëxperimenteerd en gebouwd:

Centrale banken, overheden, financiële instellingen, vermogensbeheerders - allemaal zijn ze bezig met Bitcoin als geldsysteem of investering:

Grote bedrijven, overheden, brancheverenigingen, tech-bedrijven en developers - allemaal zijn ze bezig met blockchain en decentralisatie als leidende technologie voor de komende decennia:

En de koers? Die trekt zich er helemaal niets van aan. Dat is een teken van bodemvorming. Verkopers die bang worden van negatief nieuws zijn al vertrokken. En kopers die met FOMO zullen instappen zijn er nog niet. Het hoort bij deze fase in de cyclus van de markt.

Deze tijd is bij uitstek geschikt om te lezen, leren, onderzoeken en bouwen. In dat kader vond ik onderstaande tweet interessant. Er zitten allerlei concepten in die het waard zijn om verder te onderzoeken, zoals realised cap (ook gebruikt in MVRV), thermo cap en NVT.

Over leren gesproken, we schreven deze week twee artikelen over hoe futures van Bitcoin werken, en wat het verschil in prijs tussen de future en Bitcoin zelf betekent. Een aanrader!

Tijd voor de scenario's van deze week.

Bullish scenario

De bulls hebben een zware weerstand boven zich te overwinnen. Tussen pak 'm beet $3650 en $3850 komen wat langere (E)MA's bij elkaar. Ook zit daar de dalende trendlijn die wat toppen sinds november 2018 met elkaar verbindt. Als we daarboven komen, dan is op korte termijn de weg vrij naar $4350.

Een alternatief zou zijn dat we eerst opnieuw de zone rond $3000 testen, en een dubbele bodem vormen met 15 december op $3128. Een sterke reactie vanuit die zone zou kunnen helpen om naar boven door te breken.

In beide gevallen is het niet waarschijnlijk dat we snel doorgaan naar boven de $5500, $7500 en $8500. Want pas als we hogere bodems en hogere toppen zien in die range kunnen we spreken van een reversal.

Voor de hand ligt dat we zelfs in een bullish scenario de komende maanden in het gebied tussen de $3000 en $5000 blijven, en daarna pas verder stijgen.

Bearish scenario

Het is echter verre van zeker dat we de bodem hebben gezien. Feitelijk zitten we nog in een bear market, en een neerwaartse uitbraak uit de driehoek die nu gevormd wordt is goed denkbaar.

Onder de $3000 zijn er de volgende targets. Op $2400 vinden we de fibonacci extensie van de driehoek waar we in zitten. Op $2000 vinden we horizontale steun en het target van de symmetrical triangle. Op $1100 vinden we horizontale steun van de top van de vorige bull market, in 2014.

Als je verder wilt onderzoeken waar je een bodem kunt verwachten, dan is deze tweet een interessant startpunt. Vorige week lieten we het scenario zien van Murad Mahmudov, die een bodem verwacht rond $2200 - $2400, met mogelijk een wick naar $1700 - $1850.

David Puell onderschrijft dat scenario en onderbouwt dat door een "support cluster" te beschrijven tussen $2100 en $2900.

Komende week

Er zijn weinig sterke aanwijzingen voor de komende week. We zien wellicht een bull flag ontstaan, maar verder geen ondersteuning door divergences op RSI of OBV. We houden daarom vooral de randen van de driehoek in de gaten, momenteel op $3850 aan de bovenkant en $3380 aan de onderkant.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte