Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 9)

Het was de week waarin Bitcoin met 15% steeg, en de crypto-exchanges het hoogste volume noteerden sinds april 2018. Zijn we op weg naar een hogere top? Tijd voor een BTC-update!

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 9)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Richard Demille Wyckoff was als kleine jongen al gefascineerd door de beurs. In 1888 kreeg hij een baantje als loopjongen voor een broker op de beurs van New York, hij was toen 15 jaar oud. Hij werd kassier, klerk en handelaar en begon op z'n 25e voor zichzelf.

Hij was succesvol, werd rijk en begon tijd te besteden aan onderzoeken hoe de markt werkt, en onderwijzen van zijn inzichten. Niet voor niets is hij één van de "five titans of technical analysis", in het rijtje Dow, Elliott, Gann, Merrill & Wyckoff.

Eén van zijn vele erfenissen is de Wyckoff Price Cycle die beschrijft hoe bull- en bear-markten elkaar opvolgen.

De dalende fase waarin de bears de overhand hebben, de markdown phase, hebben we de afgelopen 12 maanden gezien. Op een bepaald moment gaat de markdown phase over in de accumulation phase. Professionele handelaars (smart money) zien de huidige koers als een kans en beginnen te kopen.

De vraag die op ieders lippen brandt is waar we nu zitten in de cyclus. Is de dalende fase voorbij? Hebben we het laagste punt gezien?

Het toenemende volume bij de stijgingen van de afgelopen week zijn hoopgevend. Op 19 februari heeft CoinMarketCap het hoogste volume op de crypto-exchanges geregistreerd in 300 dagen.

En die stijgingen mogen er zijn. De afgelopen week zagen we een stijging van $3567 op zondag naar $3988 op donderdag en dan vandaag naar boven de $4100.

Zoals we dinsdag in een tussentijdse update lieten zien, brak de koers door de neerwaartse trend waar we sinds november 2018 onder zaten. Intussen zitten we boven de 100-daagse MA en de Ichimoku cloud. En dat is zeker op korte termijn bullish.

Bullish scenario

We hebben begin februari een hogere bodem neergezet op $3337. Als we nu een hogere top zouden maken boven $4239 dan geeft dat ruimte voor een bullish scenario.

Mogelijk vormt zich een Adam & Eve bodem. Bulkowski beschreef in zijn Encyclopedia of Chart Patterns nauwkeurig waaraan die moet voldoen. De belangrijkste punten hebben we in de kaart hieronder gezet.

De belangrijkste kritiek zou kunnen zijn het hoogteverschil tussen de twee bodems. Verder is hij vrij sterk. Het patroon wordt bevestigd bij een doorbraak boven de $4239.

Als dat gebeurt zitten we nog niet meteen in een nieuwe bull market. De accumulation phase duurt waarschijnlijk vele maanden. Pas bij hogere toppen boven $7500 en $8500 kunnen we van een reversal spreken.

Tot slot willen we graag nog de vergelijking die we maakten tussen de top van de bull market en mogelijke bodem van deze bear market erbij halen. Tot nu toe lijkt dat aardig uit te spelen!

Bearish scenario

Het is echter verre van zeker dat we de bodem hebben gezien. We zitten nog in de bear market totdat we hogere toppen en hogere bodems op de borden zetten.

Als we uitzoomen op de kaart dan zien we steun op $2400, $2000 en $1100. In de vorige BTC-updates hebben we een aantal bearish scenario's laten zien met targets in die regionen.

Komende week

We letten uiteraard op het Adam & Eve patroon dat bij $4239 bevestigd wordt. Met name het volume daar is belangrijk om in de gaten te houden.

Als we gaan dalen dan is de zone rond $3800 belangrijk. Weerstand wordt steun, en die zou het moeten houden. Zo niet, dan gaan we vermoedelijk opnieuw de eerdere bodem van $3128 testen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte