Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 11)

Bitcoin kan geen kant op. Kopers zijn nog niet overtuigd en veel verkopers zijn er niet meer. Even testen, even op zoek naar liquiditeit, een Bart en een Mu, maar uiteindelijk gewoon zijwaarts. Geven alts misschien de richting aan?

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 11)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De trend is sinds begin deze week licht stijgend. Telkens een klein stukje hoger. Op een tweetal intussen bekende gaten na. De oogst van deze week is één Bart (naar Bart Simpson) en één Mu (naar de Griekse letter).

De plotselinge stijgingen en dalingen lijken niet te verklaren door fundamenteel nieuws en daardoor veranderend sentiment in de markt. Vaak blijft de trend ook ongewijzigd.

De beste verklaring is dat grote handelaars op zoek zijn naar liquiditeit, en die vinden bij kleine handelaars met stop losses. Dat werkt zo.

Stel dat de koers nu $4000 is, en je bent van plan om veel te kopen. Wat "veel" is, hangt af van de liquiditeit. Hoeveel staat er in het orderboek? Hoeveel wordt er per uur verhandeld? Wat is de slippage?

Als de liquiditeit te laag is voor de hoeveelheid die je wilt kopen, dan zal de koers flink stijgen door de extra vraag die jij inbrengt. Je betaalt meer dan $4000 per bitcoin.

Wat je dan kunt doen is de koers flink laten dalen door in korte tijd heel veel te verkopen. Het gevolg is dat anderen, vooral kleine handelaars, ook gaan verkopen door hun stop losses. Al dat nieuwe aanbod, die nieuwe verkooporders, die koop je op. De koers herstelt uiteindelijk weer, en je hebt goedkoper kunnen kopen dan de $4000.

Manipulatie? Tsja, elke order manipuleert het orderboek en uiteindelijk de prijs. Op zichzelf is het gewoon vraag en aanbod. Toezichthouders op gereguleerde markten hebben daarom allerlei regels opgesteld die wat zeggen over de intentie van je orders. En tegen die regels is dit inderdaad manipulatie. Verboden, of op z'n minst discutabel.

Maar het is niet anders. De machtigen (lees: rijken) in de ongereguleerde cryptowereld zijn de baas en doen wat ze willen. En bij voorkeur ten koste van kleine handelaars.

Gevangen tussen steun en weerstand

Drie weken geleden brak Bitcoin omhoog door flinke weerstand. Die weerstand is nu steun geworden, en zit rond de $3650. Hieronder zien we de 100-daagse MA en de Ichimoku cloud. Maar ook horizontaal zit er support op dat niveau van de top op 8 februari.

Aan de bovenkant zien we dat $4200 nog teveel gevraagd was eind februari. Daar doorheen gaan heeft veel betekenis. Allerlei bodempatronen worden daar bevestigd. Het zou een hogere top zijn ten opzichte van december en januari, nadat we eerder al een hogere bodem neerzetten.

Aan de onderkant steun, aan de bovenkant weerstand.

FOMO en FUD doen niets meer met de koers. Grote nieuwe investeerders proberen een positie op te bouwen zonder de koers teveel te bewegen. Er zijn nog altijd partijen die willen (of moeten) verkopen. En dat houdt elkaar nu in evenwicht.

Alts aan de leiding?

Tot wanneer duurt dat evenwicht? En welke kant gaat het dan op? Naar boven of beneden? Voor beide zijn uitstekende scenario's te maken, met dito onderbouwing. Ik verwijs daarvoor graag naar vorige week waar we voor beide scenario's een aantal opties en bronnen hebben gegeven.

Deze week willen we iets anders delen. In de kaart hieronder zie je de grafieken van Litecoin, Ethereum, Bitcoin en EOS.

In het blauw de steun waarop de hele cryptomarkt in augustus, september en oktober van 2018 z'n adem inhield. De roemruchte $6000 waar we uiteindelijk half november met hels kabaal doorheen stortten.

In het groen zien je het herkenbare patroon dat de koers in die periode maakte in vrijwel alle grafieken.

In het geel zie je wat daarna gebeurde.

En dat is interessant. Litecoin is intussen hersteld naar boven het niveau van oktober 2018. Ethereum en EOS hebben die steun getest en nog te zwaar gevonden. Bitcoin zit er nog een heel eind onder.

De blauwe lijn is de 200-daagse MA. Litecoin zit er net boven. Ethereum en EOS zitten er in de buurt en voor Bitcoin is het nog een eind weg.

Als Bitcoin net zoveel hersteld was als Litecoin, en dus op het niveau zou zitten van september/oktober, dan was de koers $6500-$7000 geweest. Bijna het dubbele!

Gaan de alts aan de leiding in het herstel? Zal Bitcoin volgen?

Bullish scenario

In het bullish scenario hebben we nu inderdaad de bodem gezien. We hadden het eerder over het Adam & Eve bodempatroon. Dat is nog niet gevalideerd. Het moet ook niet te lang meer duren. Binnen 1-2 weken door de $4250 zou nog prima zijn, daarna wordt ie zwakker.

Als Bitcoin het Litecoin-scenario volgt, dan gaan we door de 200 MA heen, momenteen rond $4900. Daarna $5500, om weer in de range te komen waar we de tweede helft van 2018 zaten.

We zouden het pas een nieuwe bull market noemen bij hogere toppen boven $7500 en $8500.

Bearish scenario

Het is echter beslist niet zeker dat we het laagste punt hebben gezien. In vorige updates hebben we een flink aantal bodem-scenario's genoemd in de range tussen $2000 en $3000.

Maar voor die tijd hebben we eerste de $3128 zelf nog en de 200-weekse MA die vele malen eerder steun is geweest.

Komende week

We houden vooral de randen van de huidige range in de gaten. De $3650 aan de onderkant en de $4250 aan de bovenkant. Daaronder of daarboven gaan we een nieuwe fase in. Tot die tijd is er weinig van te maken. Voor de handelaars zijn er gelukkig vele andere kansen als Bitcoin zich rustig houdt!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte