Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 12)

Altcoins trekken de kar. De kleinere breken één voor één uit. Gaat de top-10 dat ook doen? Is het een voorbode van herstel voor Bitcoin? We duiken erin in de BTC-weekupdate.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 12)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De licht stijgende trend van vorige week werd deze week niet direct voortgezet. Na zondag daalden we eerst naar rond de $3850 en bleven daar de rest van de week hangen. Tot vanmorgen vroeg de koers vrij snel naar boven de $4000 steeg, en eigenlijk weer aansloot bij de stijgende trend van vorige week.

In het algemeen was het daarmee best een aardige week met voornamelijk groen op de borden. Bitcoin was daarbij zeker niet de sterkste stijger. Net als in afgelopen weken zien we dat veel alts het beter doen.

Vorige week lieten we al zien dat grote alts zoals Ethereum, EOS en in het bijzonder Litecoin de leiding nemen in het herstel vanuit de bodem van half december richting de steun van september-oktober 2018.

Deze week kijken we naar de totale market caps van verschillende groepen munten. Daarvoor gebruiken we de market cap indexen die TradingView in december 2018 introduceerde.

Linksboven zien we de totale market cap, de totale waarde van alle cryptomunten die in omloop zijn. De bovenste (horizontale) blauwe lijn ligt op ongeveer 140 miljard dollar, de grens waar we sinds december 2018 onder zijn gebleven. Die grens naderen we nu, zoals je ziet in de gele cirkel.

Rechtsboven zien we dat Bitcoin nog verder afzit van de grens van december 2018. Die grens kom overeen met een koers van rond de $4350.

Linksonder zien we alle altcoins, alle munten behalve Bitcoin. Logischerwijs zit die hoger dan Bitcoin en de totale market cap.

Rechtsonder zien we alle altcoins buiten de top-10. Die zijn duidelijk gestegen tot boven het niveau van december 2018.

Dit bevestigt het beeld dat we al kregen door veel kleine alts die eerst uitbraken uit hun dalende trend (falling wedges) en later uit hun accumulatie (ascending triangles).

Is het herstel van alts een voorbode voor verder herstel van Bitcoin en van de hele cryptomarkt?

Niet per se.

Herstel betekent dat nieuwe investeerders instappen. Bij de alts is het maar zeer de vraag of dat nu gebeurt. Waarschijnlijker is het dat handelaars wat van hun aandacht en vermogen van Bitcoin naar altcoins verplaatsen omdat daar meer interessante trade setups zijn.

Totdat de totale market cap en Bitcoin beide duidelijk uitbreken boven het niveau van december 2018 blijven wij voorzichtig. In elk geval reden genoeg om zowel naar een bullish als een bearish scenario te kijken!

Bullish scenario

We zitten nog steeds boven de Ichimoku cloud en de 100-daagse MA. In een bullish scenario zouden we de weerstand rond de $4250 krachtig doorbreken en dan een hogere top neerzetten boven de $4400.

Dit zou ook het Adam & Eve bodempatroon bevestigen. Daar moeten we niet te lang meer mee wachten. Volgens Bulkowski wordt de prestatie van dit patroon lager vanaf een afstand van 8 weken tussen de twee bodems.

Boven de $4400 heeft Bitcoin vrij spel om Litecoin te volgen richting $5500. Daar zal een heftige weerstand wachten. Een nieuwe bull market vinden we pas na hogere toppen boven de $7500, $8500 en $10.000.

Bearish scenario

Het is geen gekke gedachte dat we de $4250 opnieuw gaan testen. Maar of er deze keer genoeg overtuiging is om er doorheen te breken is maar de vraag.

In vorige updates hebben we een flink aantal bodem-scenario's genoemd in de range tussen $2000 en $3000. Maar voor die tijd hebben we eerst nog de bodem van $3128 en de 200-weekse MA die vele malen eerder steun is geweest.

Komende week

We houden vooral de randen van de huidige range in de gaten. De $3670 aan de onderkant en de $4250 aan de bovenkant. Daaronder of daarboven gaan we een nieuwe fase in. Tot die tijd is er weinig van te maken.

Voor (nieuwe) investeerders is het een perfecte tijd om rustig in te stappen. En handelaars vinden genoeg vertier bij de vele alts.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte