Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 14)

Het wordt de belangrijkste zondag van dit jaar, en misschien wel van de afgelopen jaren. De sluiting van de week, de maand en het kwartaal, en we staan op de bepalende trendlijn van de bear market. What's next? Tijd voor de BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 14)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De afgelopen week is er weinig gebeurd. Een lichte stijging over de hele linie. De maand maart stevent af op de laagste volatiliteit ooit gemeten in periode van een maand. Wat dat betekent schreven we van de week over.

Onderstaande driehoek werd veel beschreven. We raakten de onderkant, daarna de bovenkant, en braken er daarna uit.

Als we uitzoomen naar de hele periode dat we onder de $5000 zitten, dan zien we onderstaande kaart. De uitbraak uit de laatste oranje driehoek die gisteren door sommigen gevierd werd betekent op deze schaal weinig.

De zone tussen $4200 en $4450 is belangrijker. Daar zit de grotere dalende trendlijn, en de vorige toppen van 29 november, 24 december en 24 februari. Een koers daarboven brengt ons op het puntje van de stoel.

Zeker als die koers een tijdje daar blijft. Want morgen is het 31 maart, en aan het eind van de dag (UTC) sluit de daily, weekly, monthly en quarterly candle. Op allerlei kaarten is die candle van betekenis.

Links zie je hieronder de week-kaart van Bitcoin van het afgelopen jaar. Als deze candle op deze koers sluit is dat interessant. Nog een stukje hoger en met oplopend volume zou het nog interessanter en overtuigender maken.

Rechts zie je de maand-kaart van de totale crypto market cap het afgelopen jaar, met Heikin Ashi candles. Ook hier zou sluiting op deze koers interessant zijn, en een stukje hoger nog overtuigender. Merk ook het volume van de afgelopen maand op dat een stuk hoger ligt dan de maanden ervoor.

Het zou mij niet verbazen als we vandaag of morgen nog flinke volatiliteit kunnen verwachten. Grote spelers hebben wellicht belangen in een bepaalde richting.

Voordat we iets verder kijken naar ons bullish en bearish scenario wil ik nog aanstippen dat een fake-out erg voor de hand ligt.

We hebben het al vaker gehad over het gebrek aan liquiditeit voor grote investeerders. Veel volume omdat we de trendlijn gebroken hebben, is een kans voor grote jongens om flink te profiteren. Ze duwen de prijs daarna alsnog flink omlaag en kopen de liquidaties van de longposities op.

Dan nu naar de scenario's!

Bullish scenario

Voor het bullish scenario kijken we naar een overtuigende doorbraak door de weerstand tussen $4200 en $4400. Naast de mooie sluiting van de week- en maand-candles bevestigt het ook het Adam & Eve bodemscenario.

Nadat we op 8 februari ($3340) een hogere bodem maakten dan op 15 december ($3128), wachten we op een hogere top boven die van 24 december ($4239).

Op korte termijn is dat bullish. Maar het betekent zeker nog niet dat de bear market voorbij is. Een reversal op het niveau van de cyclus van jaren wordt pas bevestigd als we hogere toppen zien boven de $7500 en $8500. Let daarbij ook op het volume dat moet stijgen en de RSI die we dan boven de 70 gaan zien, ook op de hogere time frames.

Later volgt de psychologische grens van $10.000. Dan zien we Bitcoin weer overal op TV en in de krant en begint de volgende ronde van FOMO.

Bearish scenario

Na een bear market van een jaar hebben we wel een bull market verdiend, zo klinkt het in menige community. Maar de harde werkelijkheid is dat we nog in een bear market zitten tot het tegendeel is bewezen.

Sinds november 2018 zitten we grofweg in de zone tussen $3100 en $4200. We zitten nu aan de bovengrens, dus we kunnen een flink eind vallen zonder zelfs maar uit deze zone te raken.

We weten uit ervaring dat zo'n daling snel kan gaan (10 januari, 24 februari). Velen vluchten naar USD(T) om lager weer te kunnen kopen.

Of de vorige bodem en de psychologische grens van $3000 stevig genoeg is, valt te bezien. Velen verwachten een uiteindelijke bodem tussen $2000 en $2400.

In eerdere updates bespraken we een aantal van deze scenario's. In het bijzonder willen we die van Murad Mahmudov nog even aanhalen, vanwege de uitgebreide onderbouwing. Die is gebaseerd op de lange MA's van 200, 250 en 300 weken, en concludeert dat we uiteindelijk zullen terugvallen tot de 300-weekse MA.

Hieronder zien we waar die op dit moment zit, en geeft ons een mogelijk target voor een bodem.

Komende week

Na bovenstaande moge duidelijk zijn dat we nu vooral de weerstand tussen $4200 en $4400 in de gaten houden.

Als we nu falen, is goed voorstelbaar dat we flink lager gaan testen of er interesse is van kopers, en of we terecht aan het einde van de bear market dachten.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte