Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 15)

Bitcoin staat ruim 20% hoger dan vorige week. Sommige (grote) alts stegen zelfs nog een stuk harder. Bitcoin is weer trending topic. Blijven we in deze trading range? In deze BTC-update presenteren we drie nieuwe scenario's!

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 15)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Maart werd een maand met een historisch lage volatiliteit. Er zat minder dan 8% verschil tussen de hoogste en laagste koers. "Historisch gezien zijn periodes van lage volatiliteit een voorbode op lange bull runs, vooral na momenten van capitulatie zoals we die zagen in november en december [2018]”, zei Mahmudov in gesprek met Marketwatch.

April was nog maar net een dag oud toen dinsdagochtend bij het krieken van de dag de koers vanuit het niets in beweging kwam. In een uur was er al meer koersverschil dan in de maand ervoor. Van $4100 naar $5100.

Uit analyse van OTC-desk Cumberland bleek dat er in een uur tijd 13x een koop-order van meer dan 1000 bitcoin is gevuld binnen een seconde.

Zowel de futures als de spot markets zetten record volumes neer. De interesse op Google verdrievoudigde. En Bitcoin was weer trending topic op het Chinese Baidu.

Bijzonder is dat niet alleen Bitcoin flink steeg. Ook de meeste altcoins deden het prima. Sommige grote alts doen het zelfs beter dan Bitcoin. Cardano +24%, EOS +27%, Litecoin +46% en Bitcoin Cash zelfs +73%.

Tijdens de stijging zagen vooral kleinere alts een korte maar hevige crash omdat men wilde profiteren van het momentum van Bitcoin. Maar twee dagen later zien we ook daar herstel.

De betekenis van deze stijging

We begonnen de update van vorige week met deze woorden:

Het wordt de belangrijkste zondag van dit jaar, en misschien wel van de afgelopen jaren. De sluiting van de week, de maand en het kwartaal, en we staan op de bepalende trendlijn van de bear market. What's next?

Die trendlijn was de dalende trendlijn op de lineair geschaalde kaart voor Bitcoin. Die is met vlag en wimpel gebroken.

Maar door de stevige beweging omhoog is ook de dalende trendlijn op de logaritmische schaal gebroken, zie de oranje lijn op de kaart hieronder. En dat niet alleen. We zitten nu ook boven de 200-daagse MA, en boven de sterke horizontale weerstand op $4250.

Deze stijging heeft betekenis, en wordt niet zomaar net zo makkelijk weer ongedaan gemaakt. Deze stijging brengt ons aan de andere kant van een grens.

Vorige week verwachtten velen nog een lagere prijs, en daarmee een gunstiger instapmoment. Nu gelooft men niet meer dat dat moment ooit komt. Wat eerst een onneembare weerstand leek, lijkt nu een stevige steun.

Over de oorzaak van de stijging wordt nog flink gespeculeerd. Waarom nu ineens? Waarom zo snel? Waren het ontspoorde algoritmes of één grote koper?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Uit de data blijkt dat in korte tijd veel is gekocht en dat daarna een enorme short squeeze de prijs verder omhoog stuwde. Maar feit is ook dat de dag erna niet massaal voor die nieuwe hoge prijs is verkocht, en dat de koers op het nieuwe hoge niveau is gebleven. Blijkbaar is de markt het eens met deze koers.

Drie scenario's

Dat brengt ons bij de vraag wat de toekomst in petto heeft.

De laatste tijd hebben we telkens door twee brillen naar de data gekeken: bearish en bullish. Een voortzetting van de neerwaartse trend, of het begin van een nieuwe opwaartse trend?

Omdat we nu ruim 50% gestegen zijn sinds de bodem van 15 december 2018, en we inmiddels hogere bodems en hogere toppen hebben neergezet, kunnen we inmiddels spreken van een nieuwe opwaartse trend. Heel pril, maar toch.

Daarom introduceren we een nieuw scenario, en gaan we de andere twee iets anders invullen:

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Bullish scenario

De stemming in de markt is opgelaten. Onder de $4000 is er simpelweg bijna niemand meer die wil verkopen.

Mark Dow nam eind 2017 expliciet een short-positie in, sloot deze short-positie eind 2018, en zei op 1 april 2019 dat de markt "buyable" is. Peter Brandt, die zich geregeld sceptisch uitliet over Bitcoin, suggereert nu dat we misschien opnieuw een parabolische fase ingaan.

Het kenmerk van dit scenario is dat we binnen enkele weken door de $5800 heen breken, en boven de $6000 blijven. We volgen het pad dat Litecoin en EOS voor ons hebben uitgestippeld, en in iets mindere mate Ethereum ook.

Bij dit scenario hoort een grote onbalans tussen vraag en aanbod. Er is een toenemende grote en stabiele vraag. Die zal niet komen van consumenten (want: niet groot en stabiel), maar van institutioneel geld.

De muziek bij de stoelendans, waar we het al vaker over hadden, is gestopt en steeds meer fonds managers realiseren zich dat ze niet meer kunnen verantwoorden om niet in elk geval een klein beetje in crypto te zitten.

Boven de $6000 willen we in de loop van de rest van 2019 toppen zien boven $7500, $8500 en uiteindelijk de psychologisch $10.000.

Neutral scenario

Na een bear market van ruim een jaar hoort vaak ook een overgangsperiode van vele maanden voordat een nieuwe bull market begint.

In een neutraal scenario hebben we het laagste punt gezien op 15 december 2018, toen we $3128 aantikten. De doorbraak boven de $4250 betekent bovendien dat we definitief afscheid hebben genomen van de prijs-range tussen $3128 en $4250.

Maar voordat we de zware weerstand tussen $5800 en $6000 kunnen doorbreken moeten we eerst een tijd in deze nieuwe trading range verkeren. Een test van $4250 - $4400 als support. En hogere toppen en hogere bodems binnen de range.

Realistisch zou zijn om rond de zomer door te breken naar boven de $6000. De vergelijking met een jaar daarvoor zal veel gemaakt worden, toen zaten we ook rond de $6000. Maar de wereld ziet er totaal anders uit. Technisch, psychologisch en fundamenteel.

Bearish scenario

We citeerden Peter Brandt al over de mogelijke nieuwe parabolische fase. Kort erna twitterde hij het volgende:

En dat is een terechte vraag. Alle data wijst erop dat we aan het einde van de bear market zitten. Maar dat is op de schaal van jaren, en die cyclus kijkt niet op een paar maanden en op een paar honderd dollar.

We kunnen in het tweede kwartaal opnieuw naar $3150 gaan, of $3000, of $2500 met zelfs een wick naar $2000. En dan nog blijft de cyclus intact en kunnen we een sterke volgende bull market tegemoet zien.

In het bearish scenario gaat dat gebeuren. We verwijzen daarbij naar eerdere BTC-updates waar we targets beschreven tussen $2000 en $3000:

Komende week

Het zou gezond zijn als Bitcoin eerst terugvalt naar $4250 - $4400 om de oude weerstand te testen als nieuwe steun. Een mooi moment om in te stappen.

De kans is aanwezig dat we zo laag niet komen omdat iedereen daar wil instappen, en men de rest voor wil zijn. Ook dat is interessant. Dat zou de kracht van de bulls en het vertrouwen van de markt bevestigen.

Aan de bovenkant letten we op de weerstand rond $5500 en $5800. Daar nu doorheen breken zou exceptioneel zijn.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte