Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 16)

Al een week kost een bitcoin meer dan $5000. Steeds meer nieuwe investeerders stappen nu in. Wie gelooft nog dat we ooit weer onder de $4000 komen? Tijd voor een blik op de markt in deze BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 16)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Toen we op 2 april door de zware weerstand rond de $4250 heen braken, was iedereen nog erg voorzichtig. Het zou een fake-out kunnen zijn. Het zou manipulatie kunnen zijn. Een paar dagen, en dan gaan we weer net zo hard naar beneden.

Maar niets van dat alles. Ruim 10 dagen later zitten we nog stevig in het zadel, en traden we met mooi volume tussen grofweg $4800 en $5400.

Veel altcoins hebben het zwaarder gehad deze week. Zie de overwegend rode coin360-kaart hieronder.

Voor een deel is dat verklaarbaar omdat altcoins vorige week juist meer waren gestegen dan Bitcoin, en daar nu wat voor compenseren.

We zagen vooral bij de paar plotselinge dalingen van de afgelopen dagen dat als een soort schrikreactie alts nog veel sneller dalen. Men lijkt nog onzeker en nerveus in deze nieuwe trading range.

De laatste tijd kwamen er veel dominance charts langs. We zagen daarop dat de Bitcoin dominance gestegen is van rond de 50% naar rond de 52%.

De Bitcoin dominance geeft aan welk deel Bitcoin inneemt van de totale cryptomarkt. Het totaal is de optelling van alle afzonderlijke munten en tokens. Op welk totaal (en dus wel percentage) je uitkomt hangt dus af van welke munten je allemaal meetelt. Heel absoluut zijn die getallen daarom niet.

Bij market caps en dominances gebruiken we een chart in beginsel niet om TA op te bedrijven. Dat zou namelijk alleen werken als:

  1. deze getallen gestandaardiseerd zijn in de markt,
  2. de markt (i.e. de handelaars) consensus heeft over de betekenis ervan, en
  3. een groot deel van de handelaars (i.e. trading algoritmen) deze getallen ook daadwerkelijk gebruikt om beslissingen te nemen.

En dat is niet het geval. De getallen verschillen (flink) tussen verschillende data-aanbieders en over de betekenis is veel discussie.

De charts van market caps en dominances kunnen we wel gebruiken om bewegingen in kaart te brengen. Ze zeggen namelijk wel iets over hoe geld door de markt heen stroomt, en welke trends daarin te bespeuren zijn.

Hieronder staat de grafiek op basis van de data van CoinMarketCap. We zien dat de bodem van 15 december 2018 samenvalt met een top in de Bitcoin-dominance. Van ruim 55% daalt die daarna naar rond de 50% vorige week.

Het ondersteunt de observatie dat veel alts sneller zijn hersteld na de bodem van de markt op 15 december.

Drie scenario's voor Bitcoin

Terug naar Bitcoin.

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 hebben we hogere bodems en hogere toppen gezien. De stijging vanuit de bodem naar de top deze week is ruim 75%.

De kans dat we de bodem van de bear market hebben gezien, en dat we nu het eerste prille begin hebben gemaakt aan een nieuwe bull market van de komende 2-3 jaar is aanzienlijk.

Daarom introduceerden we vorige week drie nieuwe scenario's voor Bitcoin:

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Deze scenario's spelen zich af over de termijn van maanden en kwartalen. We zullen wekelijks kijken hoe ze zich ontwikkelen, en inzoomen op een scenario als daarover wat interessants te vermelden is.

Op dit moment zitten we in de trading range tussen $4250 en $5800. Dat laat elk van de drie scenario's nog open. We zien geen overdreven bullish handel plaatsvinden, en ook niet overdreven bearish.

Vooralsnog wijst de data op het neutrale scenario. We hebben deze week de $5500 getest, de enige zone waar tijdens de crash in november een korte pauze te zien was.

Het is aannemelijk dat we komende weken de onderkant van deze zone gaan testen op support. Het is de vraag of we daadwerkelijk $4250 gaan zien. De kans is aanzienlijk dat men elkaar probeert te frontrunnen en al op $4300 - $4400 gaat kopen.

Komende week

Als we de daling van de afgelopen dagen van $5488 naar $4901 als startpunt nemen, dan zou herstel naar de 0.5 fib rond $5200 mogelijk zijn, en daarna een verdere daling naar rond de $4650, waar we een fibonacci extensie zien, en de eerste steun na de stijging van 2 februari.

Er zijn veel alternatieve bewegingen mogelijk in deze trading range, aangezien we hier nog weinig data hebben, en de markt nog vrij nerveus is. Wees voorzichtig met (leverages) posities innemen. Geen goede stop losses mogelijk? Geen goede risk/reward ratio? Niet traden.

Want, zoals Crypto Michaël zei: Niet traden is ook traden.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte