Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 17)

Bitcoin binnen 5 jaar naar $400.000 - stel nou dat dat gebeurt. Ben jij er dan bij, of sta je langs de kant? Wat is het juiste instapmoment? In de BTC-update van deze week kijken we iets verder in de toekomst dan normaal.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 17)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De afgelopen week was het rustig op de cryptomarkten. Een stevig Bart-patroon op maandag en dinsdag, maar in het algemeen gaan we langzaam iets omhoog van rond de $5100 op 11 april naar rond de $5300 op 20 april.

We zien de volatiliteit en het volume samen dalen, en gaan richting de punt van een rising wedge. Komende week kunnen we wat meer beweging verwachten. Daarover aan het eind meer.

Eerst willen we het hebben over de verre toekomst.

Deze week kreeg het model van PlanB op verschillende plekken aandacht. De katalysator was zijn verschijning in de podcast van Stephan Livera, wat een heel interessant gesprek opleverde.

De kern van zijn model is dat er een sterk verband is tussen de schaarste van Bitcoin en de totale waarde, en daarvan afgeleid dus ook de koers.

De koers zit soms iets onder (bear markets) en soms iets boven (bull markets) de waarde die het model voorspelt op basis van de schaarste op dat moment. Maar de koers komt telkens weer terug op die verwachte waarde.

Het model voorspelt een koers rond de $55.000 na de volgende halving in 2020, en rond de $400.000 na de halving in 2024.

Instappen?

We schrijven onze technische analyse niet voor mensen die dagelijks handelen. Die zijn veel beter af met daarin gespecialiseerde groepen waar experts 24/7 met hun neus in de kaarten zitten.

We willen graag wekelijks (en als er iets bijzonders gebeurt) de grote lijn laten zien van wat er gebeurt in de markt. Wat zijn de objectieve data, en hoe kan je die interpreteren? Wat betekenen bepaalde signalen? Op wat voor verschillende manieren kun je naar de gebeurtenissen kijken?

Eén van de doelen die we hebben is te helpen met bepalen van een goed instap- en uitstapmoment. 

De laatste weken zien we steeds meer aanwijzingen dat we de bodem van de bear market hebben gezien op 15 december 2018 op $3128. Natuurlijk is er een scenario waarin we nogmaals rond de $3000 komen, of zelfs wat daaronder komen, zoals we zometeen zullen zien bij onze drie scenario's.

Maar stel nou dat we niet meer op die $3000 komen. En misschien niet eens meer op $4000. Ben je dan tevreden met je positie in Bitcoin? Heb je er genoeg voor de volgende bull run?

Is dit het moment om in te stappen?

Get off zero!

We hadden het hierboven over aanwijzingen. Eén van die aanwijzingen is dat we steeds meer mensen zien instappen. Nieuwe investeerders die nu bitcoins bijkopen en die vast willen houden voor de komende jaren.

Terug naar het model van PlanB.

Stel dat Bitcoin daadwerkelijk naar $400.000 gaat, en daarna misschien nog veel hoger, dan is het een buitengewone kans om nu op $5000 in te stappen. Dan maakt het ook niet zoveel uit of je op $3100, $4400 of $5300 koopt.

Er is maar één ding van belang, en dat is dat je in elk geval iets hebt. Geen nul. Nul is het foute getal.

Over het model van PlanB zullen we later deze week in een ander artikel nog veel meer schrijven. Nu eerst naar onze scenario's.

Drie scenario's voor Bitcoin

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 hebben we hogere bodems en hogere toppen gezien. De stijging vanuit de bodem naar de huidige koers is al zo'n 75%.

De kans dat we de bodem van de bear market hebben gezien, en dat we nu het eerste prille begin hebben gemaakt aan een nieuwe bull market van de komende 2-3 jaar is aanzienlijk.

Daarom bekijken we voorlopig drie scenario's voor Bitcoin.

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Deze scenario's spelen zich uit over termijn van maanden en kwartalen. We zullen wekelijks kijken hoe ze zich ontwikkelen, en inzoomen op een scenario als daarover wat interessants te vermelden is.

Op dit moment zitten we in de trading range tussen $4250 en $5800. Dat laat elk van de drie scenario's nog open. We zien geen overdreven bullish handel plaatsvinden, en ook niet overdreven bearish.

Vooralsnog wijst de data op het neutrale scenario. We hebben intussen de $5500 getest, de enige zone waar tijdens de crash in november een korte pauze te zien was.

Het is aannemelijk dat we komende weken de onderkant van deze zone gaan testen op support. Het is de vraag of we daadwerkelijk $4250 gaan zien. De kans is aanzienlijk dat men elkaar probeert te frontrunnen en al op $4300 - $4400 gaat kopen.

Komende week

Op 2 april 2019 braken we uit boven de $4250 en kwamen in de huidige trading range tussen $4800 en $5400.

Na de eerste paar dagen met veel volume (A) zagen we een periode met een wat lager volume (B) en de afgelopen dagen een nog lager en aflopend volume (C).

De koers maakt een rising wedge patroon en we komen in de buurt van de punt. Een uitbraak beide kanten op is mogelijk. Naar boven om nu eens goed de $5500 of zelfs $5800 te testen. Of naar beneden om eerst een hogere bodem neer te zetten tussen $4400 en $4600.

Dat laatste is het meest waarschijnlijk, en een target van rond de $4600 ligt voor de hand. We zien lichte bearish divergence op de RSI ontstaan op de 4H-kaart.

We houden de grenzen van de wedge in de gaten, en kijken waar een volgende grote beweging ons brengt!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte