Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 18)

In de nacht van donderdag op vrijdag crashte Bitcoin in een paar minuten van $5400 naar $4960. Wat is er gebeurd, en wat kunnen we de komende tijd verwachten? Lees mee in de BTC-update van deze week.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 18)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Voordat we naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen gaan, blikken we eerst terug op de vier weken dat we in deze nieuwe trading range zitten tussen $4250 en $5800.

Op 2 april schoot de koers omhoog door de $4250 heen. Dat was sinds eind november een zware weerstand geweest. In de kaart hieronder kun je zien dat dit met flink volume gepaard ging (A). Goed nieuws voor de bulls dus!

Na een korte terugval naar $4800 klom de koers naar een eerste top op $5488. Het volume was nu wat lager dan tijdens de grote beweging om hoog (B).

Daarna zagen we een rustige periode van twee weken waarin de koers terug klom naar de $5500 die zich eerder niet gewonnen gaf (C).

Bij de aanval op deze weerstand loopt het volume weer op (D) en zien we een nieuwe top op $5650. Maar voor een doorbraak is het nog te vroeg.

Een tweede poging komt er niet, want in de nacht van donderdag op vrijdag 26 april klettert de koers in een paar minuten $500 naar beneden naar $4960 op Coinbase. Het zal je niet verbazen dat het volume hier fors is (E).

Bitfinex & Tether

Technisch gezien zaten velen al te wachten op een beweging naar beneden. Na doorbraak door de $4250 heen is de hele zone tussen $4250 en $4670 niet meer aangeraakt. En markten hebben de neiging om zo'n gat te vullen.

We zagen intussen op de 12H en 1D kaarten bearish divergence op de RSI ontstaan. Tijd voor een correctie. Maar dat het zo snel zou gaan heeft niemand aan zien komen. Dit was geen natuurlijke beweging. Dit was paniek.

Voor de hand ligt dat deze dump het gevolg is van de problemen bij Bitfinex en Tether. De rechtbank van de staat New York klaagt hen aan voor gerommel met geld. Slecht nieuws voor deze grote exchange en de grootste stablecoin.

Noemenswaardig is dat Tether ook flink gedaald is in waarde. Na eerdere problemen in oktober vorig jaar was de koers intussen stabiel en vlak in de buurt van $1.00. Nu zit de koers weer rond de $0.97.

Dat betekent dat er een verschil is in de koers van Bitcoin uitgedrukt in dollars (Coinbase, Bitstamp, Bittrex) en Bitcoin uitgedrukt in Tether (Bitfinex, Binance, Poloniex). Let daarop bij je analyse en het plaatsen van orders en stops.

Alts hebben het zwaar

In februari en maart zagen we dat veel alts het beter deden dan Bitcoin. De Bitcoin-dominance daalde in die periode van 54% naar onder de 50%.

Sommige grote alts, zoals Litecoin en Ethereum, waren al een stuk eerder en verder hersteld dan Bitcoin na de bodem van 15 december 2018. De alts waren aan de leiding.

Daar is nu een eind aan gekomen. Sinds begin april neemt de Bitcoin-dominance al langzaam toe, en de afgelopen week is die omhoog geschoten. De coin360-kaart is behoorlijk rood, waarbij het verschil tussen Bitcoin en de rest goed zichtbaar is.

In de onderstaande vier kaartjes zie je de trends van de verschillende groepen munten. Het totaal (1), Bitcoin (2), alle alts (3) en alle kleine alts (4).

Drie scenario's voor Bitcoin

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 hebben we hogere bodems en hogere toppen gezien. De stijging vanuit de bodem naar de top op $5650 is al ruim 80%.

De kans dat we de bodem van de bear market hebben gezien, en dat we nu het eerste prille begin hebben gemaakt aan een nieuwe bull market van de komende 2-3 jaar is aanzienlijk.

Daarom bekijken we voorlopig drie scenario's voor Bitcoin.

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Deze scenario's spelen zich uit over termijn van maanden en kwartalen. We zullen wekelijks kijken hoe ze zich ontwikkelen, en inzoomen op een scenario als daarover wat interessants te vermelden is.

Op dit moment zitten we in de trading range tussen $4250 en $5800. De forse daling van eergisteren verandert daar niets aan.

Vooralsnog wijst de data op het neutrale scenario. We hebben intussen de $5500 getest, de enige zone waar tijdens de crash in november een korte pauze te zien was.

Het is aannemelijk dat we komende weken de onderkant van deze zone gaan testen op support. Het is de vraag of we daadwerkelijk $4250 gaan zien. De kans is aanzienlijk dat men elkaar probeert te frontrunnen en al op $4300 - $4400 gaat kopen.

De komende week

We hebben nu aan de bovenkant van deze trading range de weerstand rond $5600 getest. Het wordt tijd om te kijken hoe het zit met de steun aan de onderkant.

Toen we op 2 april omhoog schoten door de $4250 heen is een aantal bodempatronen bevestigd. Dat is goed nieuws voor de bulls, maar we willen graag ook zien dat de weerstand daar nu steun is geworden.

Er is best kans dat we de $4250 niet gaan zien, maar de zone tussen $4400 en $4600 is goed haalbaar. Daar zitten ook twee Fibonacci-niveau's van de stijging van $3128 naar $5650. Dat zijn mogelijk goede targets voor een short of instappunten voor een long.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte