Risicopremie voor handelen op Bitfinex loopt verder op

Het effect van de Tether-affaire op de koers van Bitcoin en Tether lijkt mee te vallen. De markt lijkt niet onder de indruk. Maar onder de oppervlakte broeit het, de risicopremies lopen op. Kijk met ons mee naar de koersen.

Bitcoin

Risicopremie voor handelen op Bitfinex loopt verder op
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Toen het nieuws bekend werd dat de staat New York een aanklacht indiende tegen Bitfinex en Tether op verdenking van fraude, was het even onrustig in de crypto-wereld. De koers van Bitcoin duikelde van $5500 naar $4960 en de koers van Tether daalde naar $0.96.

In onze weekupdate bekeken we een eerdere versie van onderstaande grafiek. Nu we een paar dagen verder zijn, zien we dat de koers met grofweg hetzelfde volume (F) als eerder (C) en ongeveer dezelfde snelheid aan het klimmen is.

Alsof er niets gebeurd is.

En zo voelt het ook in de communities en op Twitter. De wereld gaat door. Bitfinex komt er wel bovenop. Over een paar maanden zijn we dit akkefietje vergeten. Dat maar 74% van de USDT gedekt is met dollars maakt niets zoveel uit, banken hebben toch een nog veel lagere dekking van hun uitstaande tegoeden?

Maar de vraag is of deze ogenschijnlijke rust terecht is.

We hebben de koers van Tether en de koers van Bitcoin op verschillende exchanges in de kaart hieronder gezet.

Daaruit blijkt dat USDT snel herstelde. Gisteren was de koers even $0,995 - dat is een haast verwaarloosbaar verschil. Maar de afgelopen 36 uur is de koers weer aan het dalen, naar $0,98 op dit moment. Dat betekent dat je een risicopremie betaalt om met USDT te werken in plaats van met USD.

Ook blijkt dat de koers van Bitcoin op Bitfinex veel hoger is dan die op andere exchanges, zelfs andere Tether-gebaseerde exchanges zoals Binance. En dat verschil wordt ook iets groter de laatste uren. Je betaalt dus ook een risicopremie om op Bitfinex te handelen.

Als er echt geen vuiltje aan de lucht zou zijn, dan zou het verschil toch kleiner moeten worden?

De signalen over Bitfinex en Tether zijn tegenstrijdig. Krijgen ze alsnog het geld van Crypto Capital? Halen ze die 1 miljard dollar op bij nieuwe investeerders?

Dat zou goed nieuws zijn. Voor nu.

Zolang ze blijven doen alsof ze met overheid en toezichthouders niets te maken hebben, blijft het een tikkende tijdbom.

Voor de handelaars blijft het voorlopig opletten naar welke koers je kijkt, hoe je trends en indicators leest en waar je je orders en stops plaatst!

Bonus

Update 2 mei 21:47

Onderstaande kaart kwamen we tegen op deze blog, en visualiseert mooi wat de risicotoeslag in de afgelopen jaren was.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte