Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 19)

Bitcoin overtreft verwachtingen. Koers boven de $5800 en de totale waarde boven de $100 miljard. Is een nieuwe bull run begonnen? Of zal onrust over Tether de pret bederven? Tijd voor de eerste BTC-update van mei.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 19)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bijna iedereen kan zich de periode nog herinneren dat je geen kroeg kon binnen stappen zonder dat men het over Bitcoin had. De verhalen werden met de week mooier. Iedereen en z'n moeder deed mee.

Daar zijn we nog lang niet. En dat is maar goed ook. Dat zijn signalen van het einde van een bull market. En we zien nu pas de eerste signalen van het begin van een nieuwe bull market.

Deze week bespraken we de SOPR-indicator, die berekent of handelaars met winst of verlies verkopen. Die suggereert dat we aan het prille begin van een nieuwe bull market staan. De MVRV, die intussen weer boven de 1 staat, bevestigt dat vermoeden.

Bij het begin van een bull market hoort rustig herstel. Tegen bodemprijzen wil niemand meer verkopen, de koers loopt op. Er is nieuwe interesse, er zijn nieuwe kopers.

Maar met het stijgen van de prijs zijn er ook handelaars die eindelijk weer met wat winst kunnen verkopen. Denk aan miners die onder kostprijs werkten.

Wat we de afgelopen weken hebben gezien overtreft die verwachting.

Na de enorme stijging van zo'n 20% op 2 april zou je verwachten dat de markt even pas op de plaats maakt. De oude weerstand rond $4350 testen als support. En dan rustig opbouwen.

Maar nee. We zijn niet onder de $4900 geweest, en zetten telkens hogere toppen neer. $5488, $5650 en dan gisteren $5820.

Zelfs de aanklacht tegen Tether lijkt niet meer te veroorzaken dan een korte paniek-dump. In de onderstaande kaart zie je een flinke rode candle naar $4960 met flink volume (E). Direct erna begint met het volume van de week ervoor (F) de markt opnieuw te kopen.

De vraag dringt zich op of deze stijging de werkelijke interesse van (nieuwe) kopers representeert. Als dat zo is, dan zouden we eens in ons bullish scenario terecht kunnen komen.

We willen echter twee signalen aan je voorleggen die een ander beeld schetsen.

Ten eerste: Bij Bitfinex en Tether speelt meer dan aan de oppervlakte te zien is. De premiums voor USDT en vooral Bitfinex als exchange zijn nog fors. Het kan zijn dat mensen Bitcoin kopen om hun USDT-positie te verkleinen.

Ten tweede: Sinds 2 april stijgt de totale market cap van crypto niet. Bitcoin stijgt en alts verliezen. Het lijkt erop dat investeerders vanuit alts naar Bitcoin overstappen. Dat zijn (dus) geen nieuwe investeerders, maar bestaande beleggers die hun vermogen verplaatsen.

Dit laatste punt willen we wat verder uitwerken.

Van alts naar Bitcoin

Op de kaart hieronder zie je de Bitcoin dominance, het percentage van de totale cryptomarkt dat Bitcoin inneemt.

Na de bodem van 15 december 2018 zien we dat alts sneller herstelden dan Bitcoin, de Bitcoin dominance nam af.

Sinds 2 april is die trend gekeerd. De dominance stijgt weer. Interessant om te zien is dat de totale market cap min of meer gelijk blijft. Wat er bij Bitcoin bij komt, gaat er bij de alts af.

Als we wat uitzoomen dan zien we dat er in het verleden heel andere verhoudingen zijn geweest.

Tot maart 2017 bestond de cryptomarkt vrijwel voortdurend voor meer dan 80% uit Bitcoin. Er waren veel minder alts, en ze speelden een kleinere rol.

Tussen maart en juni 2017 veranderde dat totaal. Bitcoin werd in drie maanden 3x zoveel waard. Maar Ethereum wel 30x zoveel, en Ripple zelfs 50x zoveel. Ethereum was op 19 februari nog $1 miljard waard, en op 11 juni al $30 miljard, bijna even groot als Bitcoin.

In december 2017 en april 2018 zijn er nog twee kortere periodes geweest dat altcoins het veel beter deden dan Bitcoin. In beide gevallen werd de market cap van Bitcoin gereduceerd tot ongeveer 1/3 van de totale market cap.

Sinds augustus 2018 is de Bitcoin dominance tussen 50% en 58%, grofweg iets meer dan de helft. Dat is het stuk waar we eerst naar gekeken hebben.

We praten nu bij kleine bewegingen in de Bitcoin dominance soms over "alts bloeden stevig" of "een nieuwe alt season" - maar in historisch perspectief is het eigenlijk vrij stabiel.

In de video hieronder (Met dank aan CryptoFan uit onze Telegram) is mooi te zien hoe de verhoudingen door de tijd heen verschuiven.

Drie scenario's voor Bitcoin

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 hebben we hogere bodems en hogere toppen gezien. De stijging vanuit de bodem naar de top op $5820 is al ruim 85%.

De kans is aanzienlijk dat we de bodem van de bear market hebben gezien, en dat we nu het eerste prille begin hebben gemaakt aan een nieuwe bull market van de komende 2-3 jaar.

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Deze scenario's spelen zich uit over termijn van maanden en kwartalen. We zullen wekelijks kijken hoe ze zich ontwikkelen, en inzoomen op een scenario als daarover wat interessants te vermelden is.

We hebben nu de bovenkant opgezocht van de trading range tussen de $4250 en $5800.

Interessant daarbij is dat er een daily close is geweest boven de 50-daagse MA, die in het verleden vaak steun is geweest in bull markets en weerstand in bear markets. Ook is de market cap van Bitcoin weer boven de $100 miljard. In het verleden was dat ook een (symbolisch) belangrijk niveau.

Hoewel we op de 1D en 4H kaarten bearish divergence zien ontstaan is, blijft de koers vrij stabiel boven de $5700. Dit prijsniveau wordt niet krachtig afgewezen.

Dit zijn twee aanwijzingen voor de mogelijkheid van het bullish scenario. Dan zou er nu met kracht door de $6000 heen gebroken moeten worden, bij voorkeur tot $6400. Dat zou ons in de volgende trading range brengen.

Echter het meest voor de hand ligt toch komende weken nog het neutrale scenario, waarin we in elk geval de onderkant van het kanaal waar we nu inzitten gaan testen, nu rond de $5200.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte