Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 20)

Bitcoin is verdubbeld sinds december 2018 en nu bijna $7000 waard. Ben je al te laat om mee te doen in de volgende bull run? Of gaat het straks net zo hard weer naar beneden? Tijd voor een BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 20)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is lang geleden dat het zo hard omhoog ging als de afgelopen week. Vorige week zaterdag zaten we op $5500 en vanmorgen boven de $6900. Een stijging van zo'n 25% in een week.

Bijzonder is vooral dat we sinds de doorbraak door de $4250 op 2 april eigenlijk geen echte dip meer hebben gezien, behalve misschien de toen we teruggingen naar $4960 bij het Bitfinex-nieuws op 25 april.

Er waren allerlei plekken waar men weerstand verwachtte. Dat zijn plekken waar mensen winst pakken en verkopen. Of blij zijn dat ze zonder verlies alsnog kunnen uitstappen.

Maar niets van dat alles. De koers klom zonder enig protest verder door $5800 en $6000, dwars door die bekende bodem waar we half 2018 op stuiterden.

De stijging is intussen parabolisch geworden. Steeds sneller. Naar de bovenkant van de trading range van september en oktober tussen $6000 en $6800. Ook daar doorheen, tot we vanmorgen $6990 aantikten op Coinbase.

Hoe kan dat? Een push naar $6000, misschien iets eroverheen, dat hadden velen wel verwacht. Een short squeeze en daarna snel naar beneden.

Maar dat gebeurde niet. Om daar iets van te begrijpen moeten we bijna honderd jaar terug in de tijd naar John Maynard Keynes.

De schoonheidswedstrijd van Keynes

In 1936 publiceerde Keynes het standaardwerk The General Theory of Employment, Interest and Money. In hoofdstuk 12 schrijft hij over prijsschommelingen.

In een fictieve krant werd een schoonheidswedstrijd gehouden. Je kon meedoen door uit honderd foto's van gezichten de mooiste zes gezichten te kiezen. De persoon die de meest gekozen gezichten had gekozen, won een prijs.

Er zijn verschillende strategieën denkbaar:

  1. Je kiest de zes gezichten die jij het mooist vindt.
  2. Je kiest de zes gezichten waarvan jij verwacht dat anderen die het mooist vinden.
  3. Je kiest de zes gezichten waarvan jij verwacht dat anderen die kiezen op basis van hun verwachting van de publieke opinie.

Keynes beschreef dat zo:

It is not a case of choosing those [faces] that, to the best of one's judgment, are really the prettiest, nor even those that average opinion genuinely thinks the prettiest. We have reached the third degree where we devote our intelligences to anticipating what average opinion expects the average opinion to be. And there are some, I believe, who practice the fourth, fifth and higher degrees. (Keynes, General Theory of Employment, Interest and Money, 1936)

Keynes dacht dat een soortgelijk mechanisme werkzaam was in financiële markten. Mensen handelen niet op wat ze iets zelf waard vinden, maar op wat ze verwachten wat anderen het waard vinden. Of, wat ze verwachten wat anderen van de markt denken.

En dan komen we bij Bitcoin terug.

Wat denkt de markt over Bitcoin?

Met technische analyse breng je allerlei patronen in kaart die uiteindelijk gebaseerd zijn op de emoties, verwachtingen en wensen van de mensen die handelen op die markt.

Angst en hebzucht. Hype en desillusie. Allerlei cyclussen en seizoenen. Dat is nu zo en is altijd al zo geweest.

Wat nieuw is aan Bitcoin is de enorme overvloed en toegankelijkheid van data en informatie.

Daarmee wordt de technische analyse zelf ook onderdeel van de verwachting die mensen hebben. Bij het bepalen van de steun en weerstand moet je (ook) kijken naar wat anderen als steun en weerstand gaan bepalen. Denk aan de schoonheidswedstrijd.

Het risico is grotere invloed van self fulfilling prophecies en frontrunning.

  • Na de stijging op 2 april van $4100 naar $5100 dacht iedereen dat er een retracement zou volgen. Even testen of de vorige weerstand van $4350 nu steun was geworden (A).

  • Dat zei ook iedereen, en dat las dus ook iedereen. Maar als iedereen wacht op $4350, dan zouden sommigen misschien op $4500 al gaan kopen. Frontrunning, noemen we dat, voor de markt uit rennen.

    Dat zei iedereen, en dat las iedereen. Misschien moet ik dan wel iets boven die $4500 gaan zitten. Koop orders op $4650, daar zit ook een mooi Fibonacci-niveau (B).

  • Intussen blijft de prijs de hele tijd van 2 april tot 25 april tussen de $5000 en $5500. De short-posities op Bitfinex lopen op, dat zijn mensen die speculeren op die daling (C).

  • En ook dat ziet iedereen, want data is voor iedereen zichtbaar. En als er zoveel shorts zijn, dan zullen market makers waarschijnlijk eerst een short squeeze willen voordat we daadwerkelijk gaan dalen. Misschien niet wachten op die daling en toch maar kopen (D)?

En zo zien we alle technische analyses steeds verschuiven door de nieuwe informatie die erin wordt verwerkt.

Voordat we naar onze scenario's gaan wil ik nog drie onderwerpen noemen die invloed hebben op wat de markt denkt.

De problemen bij Bitfinex

Na de commotie over de $850 miljoen die kwijt zou zijn ontstond er een flinke premium op het handelen op Bitfinex. Een Bitcoin was daar ruim $400 duurder.

Als we kijken naar "de shorts" op Bitcoin, dan hebben we het meestal over de shorts op Bitfinex. En die zijn genoteerd in de Bitfinex-koers, en worden geliquideerd op basis van die koers.

Begin deze week steeg de koers van Bitcoin en daalde de premium op Bitfinex, waardoor de koers daar redelijk gelijk bleef, en de shorts netjes bleven staan.

Intussen is de premium op Bitfinex en Tether nagenoeg verdwenen. Dat betekent overigens niet dat de problemen bij Bitfinex ook zijn verdwenen. Mogelijk kunnen we er nog wat onrust van verwachten!

De hack bij Binance

Weinig paniek door de hack bij Binance waardoor $40 miljoen gestolen is. Binance heeft een noodfonds hiervoor, dus de klanten zullen er financieel niets van merken.

De exchange gaat wel een week op slot voor stortingen en opnames. Niemand kan z'n Bitcoin er naartoe sturen of eraf halen. Als je alleen daar handelt en je wilt meer Bitcoin, dan kun je dus niet anders dan alts verkopen. Dat zou (deels) verklaren waarom alts het zo zwaar hadden de afgelopen dagen.

Het is nog onduidelijk wat de invloed van deze hack gaat zijn, of het weer beschikbaar komen van stortingen en opnames.

Een nieuwe bull market?

Er komen steeds meer signalen dat de bear market voorbij is. In de vorm van allerlei modellen en indicators. Maar ook technische signalen, zoals het stijgen boven bepaalde weerstanden en het oplopen van het volume bij bepaalde stijgingen.

En bij een bull market hoort dat het sneller omhoog gaat dan je verwacht. Dat retracements niet zo diep gaan als je hoopt.

Het sneller omhoog gaan trekt ook weer allerlei mensen aan. Nieuwe investeerders die best een bull run willen meemaken. Waar is dat feestje? Hier!

Het zou dus kunnen dat de snelle stijging van de afgelopen dagen, ook al is die eigenlijk wat prematuur, de markt in die modus brengt. En zodra mensen dat gaan denken, zijn ze bang om de boot te missen, gaan kopen en vervullen de profetie.

Drie scenario's voor Bitcoin

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 hebben we hogere bodems en hogere toppen gezien. De stijging vanuit de bodem naar de top op $6990 is al ruim 120%. Als je op 15 december 2018 zou hebben gekocht, dan heb je je inleg nu verdubbeld!

De kans is aanzienlijk dat we de bodem van de bear market hebben gezien, en dat we nu het eerste prille begin hebben gemaakt aan een nieuwe bull market van de komende 2-3 jaar.

In het bullish scenario vervolgen we de nieuwe opwaartse trend sterk en zien we in de komende maanden een verdere stijging tot boven de $6000.

In het neutrale scenario blijven we het komende kwartaal in de trading range tussen $4250 en $5800. Daarna vervolgen we rustig de opwaartse trend.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Het moge duidelijk zijn dat we neigen naar het bullish scenario. De doorbraak boven de $6000 brengt ons in een nieuwe prijsrange. Voor bevestiging wachten we op twee keer een weeksluiting boven de $6000. Als dat gebeurt, dan zullen we opnieuw naar onze scenario's gaan kijken.

Op de weekkaart hierboven kun je zien dat de RSI nu boven de 60 is. De afgelopen 5 jaar is de RSI tijdens bear markets nooit boven de 58,5 geweest, en in bull markets nooit onder de 53,5. Als deze candle zo zou sluiten dan zou dat nog een aanwijzing zijn voor een nieuwe bull market.

Naast twee weeksluitingen boven de $6000 zou een test van de zone $5800-$6000 ook mooi zijn. We zien flink wat bearish divergence ontstaan op RSI en volume. Dat is echter beslist geen garantie. De afgelopen week was er al veel meer bearish divergence, maar de markt trok zich er weinig van aan.

Het neutrale scenario is ook zeker nog mogelijk. Dan zouden we snel terug moeten naar onder de $6000 en daar toch de komende maanden nog blijven. Als we nu terug gaan naar $5100 of zelfs nog lager dan past dat prima in de beginfase van een nieuwe bull market.

In deze markt, waarin we weerstand na weerstand doorbreken, in een parabolische curve, zou ik voorzichtig zijn met innemen van nieuwe posities. Eerst maar even wachten waar het stof neerdwarrelt!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Altijd op de hoogte