Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 21)

Het was een meeslepende week voor Bitcoin. Een stijging van meer dan $2000 naar boven de $8000. Een heftige flashcrash door manipulatie. En... alts kwamen weer tot leven. Lees mee in de BTC-update van week 21.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 21)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is nog maar 10 dagen geleden dat de weerstand op $5800 te sterk leek. Het was al een feestje waard dat we eindelijk boven de $4250 zaten en daar bleven. Tijd voor een correctie. Of toch niet?

Vorige week eindigde met een rustige stijging dwars door een gebied waar we veel weerstand hadden verwacht (A). Het gebied tussen $5800 en $6000 was de onderkant van de trading range van oktober en november 2018. Maar nu ontbrak elke reactie.

Op zaterdag tikte de koers bijna $7000 aan en werd flink teruggeduwd. Een eerste teken van bereidheid om te verkopen (B). Maar niet meer dan dat. We stegen verder, rustig door de $7000 heen naar boven de $7500 op zondag.

Een korte consolidatie volgde rond de $7000, waarna we op maandag met flink volume en hoge snelheid door de $8000 hen gingen (C). We beschreven dat maandagavond in wat meer detail.

Op dinsdag en donderdag maakten we een top van iets onder de $8400 (D). De puf bleek eruit. Deze snelle stijging blijkt niet houdbaar.

Op vrijdag volgde een heftige correctie (E). In een kwartier duikt de koers van $7600 naar $6178 op Bitstamp. De koers stabiliseert zich rond $7250. Dit was geen natuurlijke beweging. Een slimme manipulatie om een goede (leveraged) positie te krijgen op Bitmex lijkt de beste verklaring. We schreven hier uitgebreid over.

En daar zitten we nu, op $7250. En beetje onwennig om weer op deze koersen te zitten, zo lijkt het. What's next?

Het grotere plaatje

Omdat we zo snel zijn gestegen, dwars door allerlei interessante lijnen en weerstanden heen, is het verstandig om wat uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken.

Eerst eens kijken naar de afgelopen twee maanden.

We zien na de stijging boven de $4250 op 2 april eerst een rustige stijging met toppen die oplopen van $5300 naar $5800.

Het was in deze periode dat iedereen een correctie verwachtte, met een test van de oude weerstand op $4350 als nieuwe support.

Dat gebeurde niet. Misschien wel omdat iedereen dat verwachtte, en de markt zichzelf voor was. Vorige week schreven we over dat mechanisme, aan de hand van de schoonheidswedstrijd van Keynes.

Wat wel gebeurde was een steeds snellere stijging. Parabolisch, werd die door velen liefkozend genoemd. Op de kaart hieronder zie je dat geïllustreerd met de roze curve. Daarbij heeft de kaart ook nog een logaritmische y-as, dus lineair is ie nog extremer.

En parabolische stijgingen gaan nooit eindeloos door. Of de trend wordt gebroken, of de munt houdt op te bestaan (bij een hyperinflatie bijvoorbeeld).

En zo geschiede.

We zien ook dat de correctie naar $7250 beslist geen ramp is. Sterker nog er is nog flink wat ruimte naar beneden voordat stijgende trends worden gebroken.

Een nog groter plaatje

Als we nog iets verder uitzoomen, en kijken naar het afgelopen jaar, dan zien we nog beter dat een grotere correctie geen kwaad kan. Sinds de bodem van $3128 op 15 december 2018 zijn we intussen 168% gestegen naar $8388 deze week.

De onderkant van deze trading range tussen $6000 en $8500 valt samen met de net opgemerkte stijgende trend. Maar zelfs een correctie naar $5100 zou nog prima zijn.

Daar zit de 0.618 fibonacci retracement van de stijging van $3128 naar $8388 en daar staan mogelijk nog kooporders van de vorige stijging.

In een bull market blijkt de koers zelden onder de 100-daagse EMA te komen, en als het gebeurt dan slechts met een lange wick. De 50-daagse EMA blijkt vaak een goed koopmoment te zijn geweest. Een goede om eens te onderzoeken en er je voordeel mee te doen!

Die 100-daagse EMA zit nu op $5175. Als we naar de $5100 gaan, dan mogelijk dus slechts heel kort en fel.

Alts komen weer tot leven

De afgelopen anderhalve maand waren zwaar voor de meeste alts.

Ze herstelden sneller dan Bitcoin na de bodem op 15 december 2018. De dominance van Bitcoin daalde tot iets onder de 50% op 29 maart. Daarna keerde het tij.

De dominance van Bitcoin steeg sinds begin april flink. Daarbij leverden alts in ten bate van Bitcoin. Sommige alts zetten een all time low neer uitgedrukt in Bitcoin.

Op 13 mei was de dominance eventjes boven de 60%, in de buurt van het maximum aan het eind van de bull run in december 2017.

De afgelopen week deden de meeste alts het uitstekend. Als we kijken tot aan de flash-crash van vrijdag (zie coin360 kaart hiernaast) dan zien we dat Bitcoin het goed doet, maar Ethereum, Ripple, EOS en BNB nog een stuk beter.

Onze scenario's

Toen Bitcoin op 2 april door de $4350 knalde, besloten we om drie scenario's te maken. Het uitgangspunt daarbij was dat we in de overgang zitten van de bear market naar een nieuwe bull market. De vraag is alleen hoe lang die overgang duurt.

De ontwikkelingen van de laatste weken passen het best bij het bullish scenario. Voordat het bullish scenario ons nieuwe basisscenario wordt, willen we nog een paar weken kijken hoe het zich ontwikkelt. Met name tot waar een correctie gaat voordat we opnieuw boven de $8000 komen.

Tot die tijd hebben we de drie scenario's vanaf heden opnieuw ingetekend.

In het bullish scenario blijven we boven de $6000 en zullen na enige tijd in de trading range tussen $6000 en $8500 naar boven uitbreken richting de $10.000.

In het neutrale scenario keren we terug naar de range tussen $4250 en $6000 om stevige support te zoeken (hogere bodem) en van daaruit opnieuw boven de $6000 te komen.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Intussen zijn er steeds meer signalen dat een nieuwe bull market daadwerkelijk begonnen is. De RSI die nu ruim boven de 70 is gekomen op de week-kaart hierboven is er zo een.

Dat betekent niet nu in een paar maanden "to the moon". Dat betekent een periode van anderhalf tot drie jaar lang hogere bodems en hogere toppen. Het vraagt een andere strategie dan handelen in de bear market.

Voor de meeste mensen is dat: koop wat bitcoin en bewaar dat de komende 5-10 jaar. Get off zero.

Sommige mensen kunnen daadwerkelijk geld verdienen met handelen. Bestudeer andere bull markets, in crypto en daarbuiten. Bull market betekent dat we over de periode van maanden en jaren stijgen. Niet dat er geen heftige volatiliteit meer is. Pieken en dalen blijven hoog en diep. Dus: geen FOMO en goede setups. Succes!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte