Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 23)

Bert Slagter
Bert Slagter

De maand mei begon op $5300 en eindigde ruim 60% hoger op $8500. Een van de sterkste maanden ooit. En nu? Sell in may and go away? Tijd voor een BTC-update.

Bitcoin

We hebben nu vier maanden van stijging achter de rug. Vier groene maandcandles. De vorige keer dat dat gebeurde was midden in de bull market van 2017.

De top van $9090 op 30 mei was al 190% hoger dan de bodem van $3128 op 15 december 2018.

Merk ook op dat deze top hoger is dan de top in juli 2018, op $8477. Sterker nog, deze maand is zelfs (net) boven die top gesloten. En dat is een vrij bullish signaal. Net als overigens het oplopende volume tijdens deze stijging.

Geweldige cijfers. En niet alleen voor Bitcoin. De meeste alts konden Bitcoin prima bijhouden. De BTC-dominance is nu ongeveer even hoog als tijdens de bodem op 15 december 2018, zie het roze rechthoek op de kaart hieronder.

Dat is gerekend in dollars. De BTC-waarde van alts is gemiddeld genomen gelijk gebleven. Merk wel op dat alts gemiddeld heel veel meer waarde verloren zijn in de bear market dan Bitcoin. Dat extra verlies is dus nog (lang) niet goedgemaakt.

Onze scenario's

Nu we toch naar hoge timeframes kijken, pakken we meteen onze scenario's erbij. Die zijn getekend op de weekkaart.

Toen Bitcoin op 2 april door de $4350 knalde, besloten we om drie scenario's te maken. Het uitgangspunt daarbij was dat we in de overgang zitten van de bear market naar een nieuwe bull market. Dat kan lang duren (bearish scenario) of kort (bullish scenario).

De snelheid waarmee de markt zich heeft hersteld heeft zo'n beetje iedereen verrast. Met name dat er geen enkele terugval geweest is sinds begin februari de koers de 200-weekse MA bijna aantikte op $3300.

Dat is bullish, en misschien wel iets te bullish. Het is niet verkeerd als we af en toe testen of een weerstand nu steun geworden is.

Er zijn (fundamentele en technische) redenen om aan te nemen dat een pullback nog wel gaat komen - daarover zometeen meer. Daarom houden we ook voor de maand juni deze scenario's aan.

In het bullish scenario blijven we boven de $6000 en zullen na enige tijd in de trading range tussen $6000 en $8500 naar boven uitbreken naar de $10.000 en verder.

In het neutrale scenario keren we terug naar de range tussen $4250 en $6000 om stevige support te zoeken (hogere bodem) en van daaruit opnieuw boven de $6000 te komen.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Sell in may?

Een oude beurswijsheid zegt: "Sell in may and go away". We zijn benieuwd of dat dit jaar voor crypto geldt.

Technisch gezien zijn er signalen dat een terugval aanstaande is. Bearish divergence op RSI, volume en OBV. De onderstaande kaart heeft een timeframe van 2-dagen, maar op de dagkaart zie je hetzelfde.

Bitcoin lijkt ook een rising wedge te maken, die ook vaak (69%) naar beneden uitbreekt.

Maar dergelijke signalen hebben we al vaker gehad de afgelopen maanden, en daar kwam weinig van terecht. Dus waarom nu wel?

We hebben het al vaker gehad over de bijzondere eigenschap van de (Bitcoin) blockchain dat je alle transacties kunt analyseren. Iets wat bij aandelen of forex niet kan. Denk aan de MRVR en SOPR indicatoren.

Renato Shirakashi postte gisteren onderstaand schema op Twitter. Je ziet de verdeling van alle stukjes Bitcoin (UTXO's) over de prijs waarop ze ooit gekocht zijn (Realized Value).

Alle blauwe bitcoins zijn op dit moment meer waard dan waarvoor ze gekocht zijn. De overgrote meerderheid dus. En de rode staan nog "onderwater" en zouden dus nu met verlies verkocht zijn.

Opvallend is dat tijdens de stijging in de afgelopen twee maanden van $4350 naar $9000 ongelofelijk veel mensen "uit het rood" zijn geraakt, zonder hun winst te realiseren. Ze hebben niet verkocht.

Zijn dit nieuwe hodlers die nog jaren vasthouden? Wachten ze op een bepaalde target om te verkopen?

Niemand weet het, uiteraard, maar het is aannemelijk dat een deel toch verkocht gaat worden. Om winst te nemen, om de rekeningen te betalen of om lager terug te kopen.

Aan deze data zitten dus twee kanten. Het geeft aan dat de Bitcoinbezitters tot nu toe niet erg bereid blijken om te verkopen, en dat misschien nog lang niet zijn. Het geeft ook aan dat velen nu met winst kunnen verkopen, wat misschien spoedig gaat gebeuren. Sell in may and go away?

We wachten het af!

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.