Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 24)

Bitcoin was vorige week bijna 3x zoveel waard als in december 2018. Deze week doen we een stapje terug. Lees over bodems in een bull market en de kalkoenen van Taleb in onze BTC-weekupdate.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 24)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Na maanden van vrijwel onafgebroken stijging was het de afgelopen week duidelijk tijd om wat gas terug te nemen. De koers daalde tot zo'n 18% van de voorlopige top van $9090 naar $7450 op donderdag 6 juni.

Opvallend is dat het volume het hoogst was tijdens de soms agressieve dalingen. Vriend en vijand is het erover eens dat de haast parabolische stijging van begin mei niet houdbaar was. En dat blijkt.

Nu is de million dollar question tot waar we nu gaan dalen. Eerdere horizontale weerstanden zijn achter elkaar doorbroken alsof het niets is. Waar vinden we steun?

De zone rond $7500 is een interessante. Die is eerder een aantal keer weerstand en steun geweest. En ook nu zijn er we nog niet onder gesloten.

Maar velen verwachten dat we lager gaan. Wellicht is de zone rond $6800 interessant. Straks meer daarover als we wat verder uitzoomen naar de dag- en weekkaart. De komende dagen kijken we naar de dalende trendlijn en de steun rond $7500.

De weekly

Laten we eerst uitzoomen en kijken naar de weekkaart. Een aantal algemene karakteristieken van bear en bull markets vallen hier op.

In een bear market is de RSI laag en ligt de koers onder het gemiddelde van de middellange termijn.
In een bull market is de RSI hoog en ligt de koers boven het gemiddelde van de middellange termijn.

De weekly RSI is bij Bitcoin in de vorige twee bear markets niet boven de 58,5 geweest, en lijkt daar een paar keer weerstand te hebben gevonden. In bull markets kwam de weekly RSI niet onder de 53,5 en lijkt daar een paar keer steun te hebben gevonden.

De 20-weekse MA is in bear markets vaak weerstand geweest, en in bull markets steun. Die ligt op dit moment op $5260 en zal in de komende 2 weken doorstijgen naar rond de $5500.

Als we nu een flinke uitverkoop krijgen, dan is de RSI-zone rond de 55 interessant om in de gaten te houden.

Een koers van $5500 lijkt een goede indicatie voor de maximale daling. Daar komen overigens meerdere steunen bij elkaar. Er ligt bijvoorbeeld een horizontale steun en fibonacci retracement 0.618 van de stijging van $3128 naar $9090.

De daily

Als we naar de daily kijken dan zien we een vergelijkbaar patroon. Begin deze week wezen we op de opvallende rol van EMA's in een bull market in het artikel "Een goed instapmoment in een bull market":

De 50-daagse EMA wordt regelmatig geraakt, en kun je zien als een interessant koopmoment.

De 100-daagse EMA wordt wat minder vaak geraakt, en is een beter maar risicovoller koopmoment, omdat je 'm makkelijker kunt missen.

De 200-daagse EMA wordt maar zelden geraakt, en vaak alleen met een wick. Dat is een interessante om stop losses mee te bepalen.

Op de onderstaande kaart kun je zien waar die EMA's nu lopen. De 50-daagse EMA is nu $7150 en de 200-daagse EMA is nu $5650. Dus daarmee heb je een beetje de grenzen van waar een gezonde retracement tussen terecht komt.

De afgelopen week publiceerde Tuur Demeester een blog over de Bitcoin rally van de afgelopen twee maanden.

Hij gaat in op de drijvende kracht achter deze rally (kapitaalvlucht uit China) en kijkt naar de houdbaarheid van de rally aan de hand van allerlei metrics en historische waardes daarvan.

Zijn vermoeden is dat we een retracement krijgen naar ergens tussen $6800 en $7680.

Should $9,000 prove the top (which is not a given) and if then we’d see a 2012-style correction repeated, we would expect after an initial crash to see bitcoin trade in a range between $6,800 and $7,680 (27–44% retrace of the rally).

Trace Mayer verwacht op basis van de Mayer Multiple een retracement naar ergens tussen $6500 en $7500, en dan een tijdje consolidatie daar.

In de kaart hieronder zie je de EMA's en de ranges van Tuur Demeester en Trace Mayer. Interessant is om ook de Fibonacci-niveaus ernaast te zetten.

Dan is $6800 een interessant niveau als 0.382 retracement, tussen de EMA-50 en EMA-100 en in de ranges van Demeester en Mayer.

Resultaten uit het verleden...

We kennen allemaal de verplichte waarschuwing bij reclame voor beleggingsproducten. We laten de vraag of zo'n obligaat zinnetje de burger helpt even in het midden. Inhoudelijk is het een belangrijke waarheid.

Mensen zijn van nature uitgerust met extreem sterke gevoeligheid voor patronen. We zien overal patronen, ritme, herhaling en orde. Het doet zelfs een beetje pijn als het ritme bruut verstoord wordt door een ontbrekend element - je kent de plaatjes wel.

We zien ook patronen waar ze er niet zijn. In de wolken, in vliegende vogels en in koffiedik. In criminaliteitscijfers, bevolkingsonderzoek en andere door sociale wetenschappen geproduceerde data. Zelfs in totale random data, in ruis, zien en horen we patronen. Iedereen heeft zo'n vriend die bij roulette op rood inzet omdat het al 5x zwart is geweest. De gambler's fallacy.

En daar schuilt een gevaar. We kijken naar het verleden, zien dat de RSI niet onder de 53,5 komt, en maken er meteen een wetmatigheid van.

Denk ook aan het kalkoen-probleem van Nassim Taleb.

Die kalkoenen werden elke dag gevoed door de slager. En elke dag kregen de kalkoenen meer vertrouwen in hun vermoeden dat slagers van kalkoenen houden. Net als hun CBS en hun risico managers. Elke waarneming bevestigde dat slagers goede mensen zijn. Tot Thanksgiving aanbrak en ze allemaal geslacht werden.

Een black swan event noemt Taleb dat. Een schokkende gebeurtenis met gevolgen die geen enkel model had voorspeld. Vanuit het perspectief van de kalkoenen uiteraard. De slager wist er al van.

Dus, ook als alle patronen erop wijzen dat iets een goede setup is, zorg altijd voor goed risk management. Zet nooit je hele vermogen op het spel door goede stop losses of slimme hedges.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte