Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 25)

Bitcoin steeg deze week rustig van $7900 naar $8600. Veel alts hadden wat meer hobbels onderweg, maar al met al veel groen op de borden. Komende week een nieuw record voor dit jaar? Lees het in de BTC-weekupdate.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 25)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vanaf de doorbraak door $4350 op 2 april dit jaar gingen we bijna in één beweging omhoog naar boven de $9000, ruim een verdubbeling. Half mei zagen we deze haast exponentiële stijging aan kracht verliezen, en verblijven sindsdien grotendeels tussen de $7600 en $8800.

Vorige week bespraken we een aantal analyses die wezen op een iets verdere daling naar:

  • $6800 (Tuur Demeester)
  • $6500 (Trace Mayer)
  • $6300 (de 100-daagse EMA)
  • $5500 (de 20-weekse MA en 0.618 fibonacci retracement)

Zondag begon de week met een daling naar $7500. Maar dat was voor korte duur. Daarna ging het stapje voor stapje verder omhoog.

Daar was nog wel iets voor te zeggen. Als we een ABC-correctie zouden tekenen, dan zouden we vanaf de top op $9090 de (A) op $7427 zetten, en dan (B) weer een stukje hoger. Bijvoorbeeld op de 0.5 fibonacci retracement rond $8270. En dan (C) ergens in de range die we hierboven bespraken.

Op de kaart hieronder zie je dat de koers een rising wedge maakte, een patroon dat 60% van de keren naar beneden uitbreekt. Op woensdag tikten we exact de $8273 aan (1). Dat was het dan, zou je denken, maar nee!

We testten opnieuw de bovenkant van de rising wedge, en een eerdere top op $8340 (2). Dwars door een andere horizontale weerstand (3), de bovenkant van de wedge en fibonacci 0.618 (4). En nu zitten we rond de $8700, maar een klein stukje van de top van dit jaar af.

Hoe kan dat dan?

Met name de stevige bewegingen op vrijdag hadden we vorige week niet verwacht. Een mogelijke verklaring is dat veel investeerders vanuit alts naar Bitcoin zijn gegaan, vanwege wat paniek rond de berichten over Binance.

Je zag tegelijk met de stijging de Bitcoin-dominance flink toenemen. Dat BNB een klap zou krijgen was te verwachten, maar je zag ook heel wat (kleinere) alts flink dalen in USD én BTC-waarde.

Is dan nu de daling naar onder de $7000 van de baan? Nee, zo makkelijk komen we er niet vanaf. De argumenten en metrics in de analyses van vorige week zijn in grote lijnen nog geldig.

Maar tegelijk moeten we constateren dat indicators zoals gemiddelden ook verder omhoog komen. Dus als we nog een tijdje in deze prijsrange blijven, dan heb je best kans dat $7500 daadwerkelijk een stevige steun geworden is.

En dat is geen gekke gedachte. In bull markets gaan retracements altijd minder diep dan je verwacht, zeker bij Bitcoin, omdat dat de go-to-munt is voor veel handelaars in altcoins.

Trading range

Als we wat verder uitzoomen, dan zien we dat we nu midden in de trading range zitten waar we vorig jaar de hele zomer verkeerden.

We zagen begin mei wat bearish divergence ontstaan op volume, RSI en OBV. Dat was een ondersteunende aanwijzing dat een correctie op z'n plaats was.

Was de correctie naar $7500 alles?

De bearish divergence van begin mei is opgelost. Je zou nu nog wat exaggerated bearish divergence kunnen zien, maar overtuigend is het niet.

We zijn heel benieuwd wat Bitcoin de komende week gaat doen. Kan het dit niveau handhaven? Misschien zelfs opnieuw naar boven de $9000 stijgen? Dan ligt de weg naar $10.000 open.

Dat is een niveau om op te letten. Psychologisch een belangrijke mijlpaal, maar ook voor de aandacht die Bitcoin daarmee zal krijgen. Traditionele media zijn dol op dit soort ronde getallen, en de kans is groot dat kranten en TV weer interesse krijgen.

We houden het in de gaten

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte