Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 26)

Bitcoin passeert $10.000 alsof het niets is. De vraag is niet meer óf er een nieuwe bull market is begonnen, maar tot hoe hoog we in deze bull market zullen gaan. Wat is de volgende halte? Lees meer in de BTC-update van week 26.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 26)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 9 juni zagen we nog $7500 op borden staan, een koers waar Bitcoin sinds eind mei vier keer steun vond. Van daaruit stegen we in een week naar $9400. Even leek dat een te sterke weerstand.

De koers werd gevangen tussen de stijgende trendlijn en de horizontale weerstand op $9400. In een ascending triangle werd de $9400 twee keer getest, en de derde keer gingen we er doorheen.

Op donderdag 20 juni brak de koers boven de $9400 en bleek daarna niet te stoppen. Het laatste stukje net onder de $10.000 was zwaar. Dat was te verwachten omdat het een logische plek is om winst te nemen.

Maar geen verkooporder bleek te groot, en zaterdag 22 juni net iets na middernacht brak de koers met mooi volume door de $10.000, en stabiliseert nu even rond de $10.800.

En andere munten dan?

Op de overwegend groene coin360-kaart hierboven zien we Bitcoin als grootste stijger van de grotere munten, met ruim 23% in een week.

Veel andere munten komen er bekaaid vanaf:

  • Binance Coin, Ethereum en Ripple doen het nog aardig. Een licht verlies uitgedrukt in bitcoins, en een lichte winst in dollars.

  • EOS, Tron en Litecoin doen niet echt mee met de feestvreugde. Een heel klein winstje in dollars, maar een flink verlies in bitcoins.

  • Stellar, Cardano en veel kleinere alts zijn zelfs rood. Verlies in dollars en een slachting in bitcoins.

Als we kijken naar de Bitcoin-dominance, dan zien we dat de laatste week het aandeel van Bitcoin in de totale cryptomarkt weer flink is opgelopen, naar tegen de 60%.

Het mechanisme hierachter is niet gek. Veel handelaars wilden de stijging van Bitcoin niet missen, en verplaatsten hun kapitaal van altcoins naar Bitcoin. De daling die dit veroorzaakt wordt uitvergroot door stop losses van handelaars.

Sommige grote projecten hebben hun eigen markt, denk aan Binance Coin, Ethereum en Ripple, en staan redelijk los van Bitcoin.

Maar veel kleine alts zullen pas weer echt kunnen herstellen als handelaars hun kapitaal weer verplaatsen van Bitcoin naar alts, of als nieuwe consumenten de cryptowereld binnenstromen en zonder onderzoek het eerste de beste muntje kopen.

Een aantal weken (of maanden) rust tussen pakweg $10.000 en $12.000 zou een scenario kunnen zijn waarin alts herstellen. Verdere snelle stijging of plotselinge daling is niet best voor de toch al zwakke alts.

Wat dit de laatste keer onder de $10.000?

Aan het begin van dit kwartaal maakten we een aantal scenario's.

De koers was toen net door de $4350 gebroken, en gaf allerlei signalen dat we de bear market achter ons hadden gelaten, en dat de bodem van 15 december 2018 op $3128 de bodem van de bear market was.

Het meest voor de hand lag een rustige consolidatie onder de $6000 die best een aantal maanden mocht duren.

Maar het afgelopen kwartaal is er niets rustig geweest. Geen enkele gebroken weerstand is getest als steun. De $4350 en $5800 hebben we ongetest achter ons gelaten. Geen van de verwachte retracements is er gekomen.

Twee weken geleden bespraken we een aantal analyses die wezen op een wat verdere daling dan de $7500 waar we toen zaten.

  • $6800 (Tuur Demeester)
  • $6500 (Trace Mayer)
  • $6300 (de 100-daagse EMA)
  • $5500 (de 20-weekse MA en 0.618 fibonacci retracement)

Maar misschien was de daling van $9090 naar $7500 wel de enige dip die we hebben gekregen. Misschien was het gisteren wel de laatste kans die we ooit hebben gehad om onder de $10.000 te kopen...

Op naar de $100.000!

De krachtige doorbraak boven de $10.000 is veelzeggend: er zijn maar weinig mensen van plan om hun bitcoins te verkopen.

Dat is overigens interessant aan Bitcoin. Het is volledig inelastisch. Dat betekent dat er geen enkele verbinding is tussen de vraag en de snelheid waarmee er nieuw aanbod gemaakt wordt. Als de vraag stijgt, dan kan er niet meer van gemaakt worden dan wat er vastligt in het algoritme. Meer miners betekent meer veiligheid, niet meer bitcoins. Als de vraag stijgt, kan er maar één ding gebeuren, en dat is dat de prijs stijgt.

Dat de toekomstverwachting positief is, zien we ook aan de futures. Opvallend is dat de forward curve sterk verschoven is van flinke backwardation (december tot maart) naar neutraal (april en mei) naar flinke forwardation (sinds half mei).

We schreven eerder uitgebreid over de betekenis van het verschil tussen de prijs van de Bitcoin-future en Bitcoin zelf.

Op dit moment wordt een future flink duurder naarmate de einddatum verder in de toekomst ligt. Een mogelijke interpretatie daarvan is de verwachting dat de koers tegen die tijd flink hoger is.

Misschien zijn de verwachtingen wel te hoog gespannen. De greed & fear index staat heel hoog op "extreme greed".

We zien op Twitter weer nieuwe koersdoelen langskomen van $100.000 en hoger. En niet van de minste analisten. 

Waar Peter Brandt deze verwachting heeft op basis van technische analyse, heeft PlanB dezelfde verwachtig op basis van fundamentele eigenschappen van Bitcoin. We schreven eerder over zijn model van de schaarste van Bitcoin, en hoe dat in 2020 tot een verwachte waarde van $55.000 leidt, wat in een bull market makkelijk boven de $100.000 kan liggen.

Daarvoor zijn nieuwe kopers nodig, die hun bitcoins voor langere tijd vasthouden. En die zijn er. Grote institutionele beleggers zijn voorzichtig begonnen met toevoegen van crypto als heel klein deel van hun portfolio. Denk daarbij aan pensioenfondsen, family offices en hedge funds.

Komende week

De $100.000 zullen we komende week nog niet aantikken. Daarvoor ligt eerst nog een nieuwe all time high als we de $20.000 doorbreken, en ook dat is voor komende week nog teveel gevraagd. Wat kunnen we wel verwachten?

Dat is moeilijk te zeggen. Technisch gezien zitten we in niemandsland. Weerstanden en technische niveau's sneuvelen de afgelopen maanden zonder enige twijfel. Dus bepalen waar deze bull run stopt is giswerk. 

Hieronder heb ik de weekkaart getekend, met daarop de fibonacci-niveaus van de hele bear market van top tot de bodem. Daar zien we dat rond $11.500 het 0.5 fibonacci-niveau ligt. Het zou niet gek zijn als we enige tijd tussen $11.500 en $10.000 of eventueel $9400 verblijven.

Maar een diepere correctie naar opnieuw $7500 is zeker niet uitgesloten. Let op de 50- en 100-daagse EMA op de daily. Die krullen nu snel omhoog en zitten al op $8000 (EMA 50) en $6900 (EMA 100).

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte