Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 28)

Na een paar heftige weken keert langzaam de rust terug voor bitcoin. Rond de $11.500 komen we wat op adem. En alts dan? Komt dat ooit nog goed? Laten we de kaarten er eens bijpakken in de BTC-update van week 28.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 28)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

We hebben een aantal heftige weken achter de rug voor bitcoin en zeker ook voor de meeste altcoins. Van een vrij stabiele periode rond de $8000 steeg de koers snel naar bijna $14.000 en een onvermijdelijke correctie bracht ons naar de $11.500 waar we nu op adem komen.

Aan de hand van de kaart hieronder nemen we jullie graag mee door de tijd.

De eerste helft van juni zweefde de koers rond de $8000, soms iets erboven, soms iets eronder. Tot er een rustige stijging werd ingezet langs lijn (a).

Na wat weerstand rond de $9300 zochten we lijn (a) weer op, maar gingen vanaf dat punt versnellen en stegen verder langs lijn (b).

Door de magische grens van $10.000 heen, sneller en sneller tot we op 26 juni naar de top van $13.970 knalden. Gevolgd door een net zo snelle daling naar $10.525 op 27 juni.

Deze week keerde langzaam de rust terug op de cryptomarkten. De lijnen (a) en (b) laten we achter ons, we zien het volume teruglopen, en na een kleine correctie naar $9700 zien we nu vooral een zijwaartse beweging richting rondom de $11.500.

Het grotere plaatje

Als we iets verder uitzoomen naar de dagkaart, dan zien we nog weinig te klagen hebben. Ten opzichte van de bodem op 15 december 2018 van $3128 zitten we nu ruim 3x zo hoog. Een prima resultaat.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de correctie naar $9700 nog wel wat dieper kan.

In een bull market zien we dat bitcoin regelmatig even onder de 50-daagse EMA duikt en soms de 100-daagse EMA aantikt. Dat is nog niet gebeurd sinds de uitbraak boven de $4350 op 2 april.

Eigenlijk kunnen we überhaupt nog niet echt een goede hogere bodem aanwijzen. Er zijn af en toe periodes van consolidatie, zoals nu, maar een duidelijke test van een eerdere weerstand die nu steun is geworden zien we nergens.

Wat dat betreft zou een verdere correctie niet verkeerd zijn. Bijvoorbeeld naar $8500, waar de laatste CME-gap zit, en de 0.5 fibonacci retracement van de stijging van de bodem in december naar de recente top.

Maar velen hebben al eerder gewezen op diepere correcties en langere accumulatie bijvoorbeeld tussen $6500 en $7500, en dat is ook niet gebeurd.

Als we kijken naar de RSI op de 1D-kaart dan zien we dat het gebied zo rond de 50 een prima vertrekpunt kan zijn voor een volgende stijging. Wie weet herhaalt dit patroon zich, en krijgen we in juli opnieuw een explosieve stijging.

Het grootste plaatje

Als we nog wat verder uitzoomen naar de weekkaart, dan zien we dat ook een wat langere en stevigere correctie nog prima past in het plaatje van een bull market.

Als we naar de weekkaart van de afgelopen jaren kijken, dan zien we dat de RSI in bull markets vaak niet onder de 53.5 komt, maar die wel af en toe eens aantikt. Daar zijn we nu nog ver van verwijderd.

Deze zomer tussen de $8500 en $12500 doorbrengen zou niet vreemd zijn. En ook niet verkeerd voor alts, vermoedelijk. Maar daarover zometeen meer.

When alt season?

In de community zien we een tweedeling in het sentiment over de stijging van de afgelopen drie maanden.

Mensen die voornamelijk bitcoin bezitten en die voor langere tijd bewaren in hun cold wallet zijn opgelaten en vrolijk. Elke doorbroken weerstand brengt hen dichter bij hun pensioen. Stacking sats!

Mensen die veel alts hebben omdat ze verwachten dat die sneller stijgen dan bitcoin zuchten en kreunen. Trade setups mislukken door de zoveelste bitcoin-pump. En de bags met alts worden steeds minder waard.

Sommige alts zijn de afgelopen weken niet alleen minder waard geworden in bitcoins, maar zelfs in dollars. Hiernaast zie je de coin360-kaart van de afgelopen maand. In de telegram groepen van sommige projecten is de stemming niet best.

Komt daar verandering in? Komt er ooit nog een alt season, waarin alts (veel) sneller stijgen dan bitcoin?

Niemand kan in de toekomst kijken, laat dat voorop staan. Maar we kunnen wel twee mechanismen benoemen.

Ten eerste lijkt de stijging van bitcoin dit jaar vooral gevoed te worden door institutioneel geld. Grote beleggers die een klein deel van hun enorme portfolio naar de nieuwe asset class crypto verplaatsen.

Die mensen kiezen voor het digitale goud, bitcoin. De langste geschiedenis, de hoogste hash rate, de meeste liquiditeit. En soms misschien voor een paar grote altcoins, maar zeker geen voormalige ICO met een market cap van vier stoelen en een oude piano.

Ten tweede komt het grootste deel van het volume in altcoins van handelaars die alts gebruiken om meer bitcoins te bemachtigen.

Er zijn in allerlei projecten uiteraard ook investeerders die in het project geloven, maar die handelen niet, die houden gewoon vast.

En die handelaars blijven liever in bitcoin zolang die telkens maar blijft stijgen. Pas als bitcoin minder interessant is, zullen ze naar vooral grote, nieuw, hippe alts roteren, en als die uitgeput zijn eventueel naar kleinere alts.

Komt er ooit nog een alt season? Vast wel. Maar niet zolang bitcoin zo explosief blijft stijgen.

Een rustige zomer zou voor enig herstel kunnen zorgen van alts. Maar een echt alt season ligt pas voor de hand als men verwacht dat bitcoin niet veel meer kan stijgen. En dat is vermoedelijk pas ruim boven de all time high van $20.000, en misschien pas boven de $100.000.

Hieronder zie je de kaart van de bitcoin dominance.

Er zijn drie perioden gemarkeerd waarin de bitcoin dominance snel en veel daalde. Dat waren de beroemde alt seasons in 2017 en 2018.

Op dit moment is de dominance vrij hoog, zo rond de 63%. In een rustige zomer zou de dominance wat af kunnen nemen naar zo rond de 50%.

Dat betekent dat met de huidige koers van bitcoin er rond de $80 miljard aan market cap te verdelen is over alts. Vermoedelijk kunnen met name de grote alts, nieuwe alts (IEO's) en de alts met goede fundamentals hiervan profiteren. Misschien niet zo'n duidelijke alt season zoals in 2017, maar voor velen zeer welkom!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte