Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 29)

Bitcoin ging deze week even naar $13.000, maar is nu terug bij $11.500. Wat gaat er deze zomer gebeuren? We hebben twee scenario's gemaakt voor bitcoin, en kijken naar het perspectief van alts in de BTC-update van week 29.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 29)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De steeds sneller wordende stijging eind vorige maand resulteerde op 26 juni in een flinke knal naar bijna $14.000. Het hoogste volume zagen we in de snelle daling de dag erna. Handelaars namen winst en sloten posities.

Vorige week zagen we al dat de koers sindsdien wat tot rust komt rond de $11.500. We zagen toen onder afnemend volume een pennant ontstaan.

Intussen zijn we daaruit naar boven uitgebroken waarbij het volume tijdens de stijging wat toenam. Was het nu al weer tijd voor een nieuwe aanval op de $14.000?

Dat bleek niet het geval. Op $13.110 bleef de koers steken, er ontstond wat bearish divergence op de 1H-kaart en de koers ging opnieuw terug naar rond de $11.500.

Bearish scenario

We bekijken deze week de situatie vanuit twee perspectieven. In een bearish scenario blijven we de komende maanden onder de $14.000 en gaan eerst nog wat verder corrigeren. Voor dit scenario kijken we naar de 3-daagse grafiek hieronder.

Na de bodemformatie tussen november en april zien we een sterke exponentiële stijging, aangeduid met lijn (a).

Gedurende die stijging is er nog geen enkele keer overtuigend een eerdere weerstand getest als nieuwe steun. Alleen lijn (a) zelf is drie keer geraakt.

Als we een correctie krijgen, kunnen we kijken naar MA30 op de 3-daagse grafiek. Die markeerde in eerdere bull markets vaak grofweg de diepte van een correctie. Vergelijkbaar met de (E)MA 100 op de daggrafiek.

De MA30 zit nu rond de $8500 en stijgt komende twee weken naar de $9000. Op $9090 zit de top van 28 mei. Het zou interessant zijn als we daar support vinden.

Een diepere correctie kan uiteraard altijd ook. Een stevige correctie zou gaan tot $7500. Zolang we boven de $6000 blijven is er op lange termijn niets aan de hand. Hoewel zo laag vermoedelijk wel gepaard gaat met stevig negatieve fundamentele ontwikkelingen.

De kaart hierboven heeft een logaritmische y-as, dat betekent:

  1. De stijging heeft in relatieve termen een constante snelheid. Elke week stijgt de koers grofweg evenveel procent.

  2. De stijging heeft in absolute termen een steeds grotere snelheid. Elke week stijgt de koers met een groter aantal dollars.

In de eerdere bull markets zagen we ook periodes waar we zo snel stegen, maar vaak pas aan het eind van de bull market, als een massa consumenten met veel fear of missing out instapt.

Als we deze stijging nu doortrekken, dan zouden we eind kwartaal 2 van 2020 op de $100.000 uitkomen.

Dat is vrij vroeg. De meeste modellen komen pas ruim na de halving van mei 2020 op dergelijke getallen terecht, met een top van deze bull market ergens tussen $100.000 en $300.000.

Bullish scenario

Direct na de top op $13.868 zagen we een correctie naar $9651 en tikten daarmee mooi het 0.382 Fibonacci-niveau aan van de stijging van $3128 naar $13.868. Hebben we wellicht de correctie alweer achter de rug? Is het tijd voor een volgende snelle stijging?

De afgelopen maanden hebben we drie keer zo'n snelle stijging gezien, waarbij de koers snel omhoog ging, en de RSI naar boven de 85 sprong. Daarna liep de RSI telkens terug naar rond de 50, waarna de volgende snelle sprong begon.

We zien nu dat de RSI alweer rond de 50 zit. Wat dat betreft zijn we klaar voor de volgende sprong.

Als we naar de vorige drie sprongen kijken tijdens de opgang van de RSI dan zien we steeds grotere koersstijgingen. Als de volgende sprong opnieuw explosief is, zouden we tot boven de $20.000 kunnen komen.

We zitten opnieuw rond de $11.500 en het zou kunnen dat we daar nog een week of drie blijven. Mogelijk vormt zich een symmetrical triangle met de apex rond dit prijsniveau.

Als die naar boven uitbreekt zou $16.400 - $16.800 een eerste target zijn. Of het daarbij blijft? De bulls hebben ons tot nu toe telkens verbaasd, dus we laten ons graag verrassen.

Of de triangle naar boven uitbreekt (vierde explosieve stijging) of naar beneden (diepere correctie) is lastig te zeggen. Wij zouden eerst eens afwachten wat er de komende weken gebeurt.

En de alts dan?

Voor alts is het een groot drama. Alts dalen als bitcoin stijgt. Alts dalen als bitcoin daalt. Eigenlijk dalen alts gewoon, in satoshi's en in dollars.

Ten opzichte van vorige week is Bitcoin licht hoger, en de meeste alts flink lager. Zelfs de grote alts doen het heel slecht. Ripple, EOS en Litecoin zijn zo'n 15% verloren.

Als we nu kijken naar de stijging vanaf de bodem van de bear market op 15 december 2018, dan zijn de alts gemiddeld 50% gestegen in dollars, en bitcoin 350%. Vooral voor mensen die in alts zitten om uiteindelijk meer bitcoins te verzamelen is dit een zure boodschap.

De afgelopen week is de bitcoin-dominance gestegen naar boven de 63%. Hieronder zie je heel duidelijk het gevolg. Bitcoin is sinds begin juni gestegen, alts zitten nu weer op het niveau van begin juni. In dollars.

Als bitcoin zich de komende weken koest houdt, dan zou het best kunnen dat grote handelaars een deel van hun vermogen naar alts roteren. De dominance zou dan kunnen dalen naar zo'n 50%.

Een aanwijziging hiervoor is dat veel alts bullish divergence laten zien op de daily RSI, terwijl bitcoin intussen lichte bearish divergence laat zien op diverse indicators.

Dat betekent dat met de huidige koers van bitcoin er rond de $80 miljard aan market cap te verdelen is over alts. Vermoedelijk kunnen met name de grote alts, nieuwe alts (IEO's) en de alts met goede fundamentals hiervan profiteren. Misschien niet zo'n duidelijke alt season zoals in 2017, maar voor velen zeer welkom!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte