Technische analyse: de $BTC-maandupdate van oktober 2019

Na vier weken met weinig beweging zagen we de afgelopen dagen een flinke daling van $8300 naar net onder de $7300. Is dit (te) veel voor een bull market? Is dit een zeldzaam goed koopmoment? Lees mee in de marktupdate van oktober.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-maandupdate van oktober 2019
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 24 september viel de bitcoinkoers uit de grote descending triangle van deze zomer, waarin de koers sinds eind juni rond de $10.200 cirkelde. Na deze daling van meer dan $2000 in een paar dagen vond de koers een nieuw zwaartepunt rond de $8000.

De afgelopen 4 weken was de volatiliteit laag, de koers bewoog grofweg tussen de $7800 en $8500. Tot afgelopen dinsdag 22 oktober. De koers daalde nog eens $1000 naar $7300.

Dit is een niveau waar we al sinds begin deze zomer naar keken. Een daling naar $8500 lag om meerdere redenen voor de hand, en een daling naar $7200 was de bodem voor een normale correctie. Op $7230 ligt de 0.618 fibonacci-retracement van de stijging van $3128 naar $13868.

Zeldzaam goed koopmoment

De $7200 hebben we nu gehaald. Voor een bull market is dit een stevige correctie. Niet gek na de parabolische (en onhoudbare) explosie tussen april en juni dit jaar.

Allerlei signalen wijzen erop dat dit een bijzonder goed instapmoment is als je voor een lange termijn van jaren bitcoin wilt kopen.

Op dit moment is er nog geen enkel teken van interesse onder consumenten. Vermoedelijk blijft dat zo tot na een nieuwe all time high boven de $20.000.

Onder professionele investeerders zien we de interesse van maand tot maand groeien. Als extra store of value naast goud en zilver. Als hedge tegen het falen van het dollarsysteem. Als nieuwe ongecorreleerde asset class.

Opvallend was dat Real Vision, de Netflix van de finance, er de afgelopen weken veel aandacht aan besteedde, met ruimte voor Saifedean Ammous en PlanB om de fundamenteel unieke eigenschappen van Bitcoin in alle rust te bespreken.

Maar interesse alleen is niet genoeg. Voordat men concreet begint met het innemen van een grote positie moeten veel hobbels worden genomen. Denk aan gereguleerde infrastructuur, wet- en regelgeving, het eigen mandaat en interne politiek.

Voor veel grotere fondsen is bitcoin momenteel nog veel te klein. Pas als de market cap boven de $1000 miljard stijgt, komt het op de radar.

Wel horen we dat investeerders en quant op allerlei posities persoonlijk aan het investeren en experimenteren zijn. Interessant!

Bullish scenario: uitbraak naar boven

We zien het meeste aanwijzingen voor het scenario dat $7200 de bodem is van deze correctie. Het bovengenoemde fibonacci-niveau, de kostprijs voor miners, de modelwaarde van stock-to-flow, de indicatoren waar handelaars op letten. Allemaal suggereren ze dat dit een prima bodem zou zijn.

Op de kaart die we vorige maand maakten hadden we een dip naar dit niveau verwacht, en zouden we in de komende weken een uitbraak boven de dalende trendlijn zien.

We zien daar ook bullish divergence ontstaan op de RSI van de dagkaart, en trouwens ook al op de 3-dagen kaart.

Je zou trouwens ook een falling wedge kunnen tekenen van een maand of vier lang. Dat is vaak een continuation pattern en suggereert een uitbraak naar boven.

Bearish scenario: verdere daling

Als we toch verder dalen dan zou de zone rond $6400 weer in beeld komen. Op 17 mei hebben we dat niveau als steun getest voor de verdere stijging naar bijna $14.000.

Dit zou een uitzonderlijk sterke correctie zijn in een bull market, en een patroon dat niet eerder op deze manier is voorgekomen in de (korte) geschiedenis van bitcoin.

Voor handelaars op de korte termijn een scenario om rekening mee te houden. Voor investeerders voor de lange termijn is dat geen reden om nu af te wachten.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte