Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Utrecht en Eindhoven testen beheer digitale identiteit op basis van blockchain

Bert Slagter
Bert Slagter

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens bouwt in samenwerking met de TU Delft aan een zogeheten digitale identiteit voor op de telefoon. Blockchaintechnologie moet zorgen voor vertrouwen in die identiteit.

Adoptie

Het idee is dat de toepassing op je telefoon een alternatief is op je paspoort of rijbewijs. Je kunt er snel en veilig je identiteit mee aantonen, en hebt daarbij aanvullende privacy-mogelijkheden. TU Delft heeft samen met RvIG, IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS een prototype ontwikkeld.

De digital identity is gebaseerd op Delftse blockchaintechnologie, de zogeheten Trustchain. Het prototype is gedemonstreerd tijdens een BZK-bijeenkomst op 7 juni 2018. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.

Controle over je gegevens

Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen. Met je eigen digitale identiteit zou dat verleden tijd kunnen zijn. Projectleider Johan Pouwelse:

De digitale identiteit wordt dan van de burger zelf. Mensen zijn vrij om zelf hun digitale identiteit te bewaren en te gebruiken. Dat is nu nog iets van de toekomst, maar uiteindelijk wel waar we heen willen.

Proef in Utrecht en Eindhoven

Na de zomer gaat er in twee gemeenten met het prototype getest worden: Utrecht en Eindhoven. De test duurt tot eind 2018 waarna onderzoek plaatsvindt naar maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe hier verder mee kan worden gegaan.

Technologie van TU Delft

TU Delft werkt al zeker tien jaar met ‘distributed ledger technology’, ofwel blockchain, sinds twee jaar georganiseerd in het Delft Blockchain Lab. Voor deze proef wordt gebruik gemaakt van een speciale blockchain-variant, de zogenaamde Trustchain (IETF Internet Standard draft of Trustchain). 

Trustchain is een techniek waarbij hele grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen, speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen omdat het makkelijk fraude detecteert in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.