Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Centrale bank Italië schat dat EU met cryptovaluta tot €76 miljard kan besparen

Peter

Afgelopen donderdag heeft Fabio Panetta, adjunct-directeur van de Italiaanse centrale bank, een keynote gegeven op de SUERF/BAFFI CAREFIN Centre Conference in Milaan. Daarin stelde hij dat zogeheten central bank digital currencies (CBDC) de EU tot €76 miljard kan besparen.

De keynote is uitgeschreven en op de website van de Bank for International Settlements gepubliceerd. Volgens het verslag vertelt Panetta:

The introduction of a digital means of payment could be justified by the objective of reducing the cost of cash i.e. outlays for its production, transportation, disposal, etc. Recent estimates suggest that these costs amount to about half of a percentage point of GDP in the European Union every year, or to around €76 billion. By way of comparison, this figure amounts to almost half of the annual EU budget.

Deze cijfers komen uit een rapport van de Europese Centrale Bank zelf. Volgens Panetta is het een conservatieve schatting:

These estimates are a lower bound of the actual costs, since they do not include households’ costs, such as the time it takes to obtain banknotes (shoe-leather costs), which are difficult to estimate.

Verschil tussen CBDC's en cryptovaluta

Panetta gaat ook in op het verschil tussen CBDC's en cryptovaluta zoals bitcoin. Hij stelt dat deze twee niet met elkaar te vergelijken zijn, omdat centrale banken aansprakelijk zijn voor CBDC's. Een digitale munt van een centrale bank zou bovendien gebaseerd zijn op de fysieke assets die in bezit zijn van de bank. Van cryptovaluta stelt hij dat niemand aansprakelijk is, er geen waarde achter zit, en dat er geen duidelijk beleid is dat het vertrouwen in de munt garandeert.

Of Panetta het hier bij het juiste eind heeft, zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval geven zijn uitspraken wat zicht op hoe centrale banken tegen digitale valuta aan kijken.

Gebruik van CBDC's

Panetta noemt twee functies voor CBDC's: een manier op te betalen, en een manier om waarde in op te slaan.

Als betaalmiddel ziet hij vooral kansen voor groepen die nu nog geen digitale betalingen kunnen doen. Denk aan mensen die überhaupt geen bankrekening hebben; schattingen zijn dat die groep in Europa zo'n 4-7% van de populatie bevat. Het gebruik van blockchaintechnologie wordt zijdelings genoemd, maar lijkt niet van groot belang voor de Italiaanse directeur.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.