Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Centrale bank Italië schat dat EU met cryptovaluta tot €76 miljard kan besparen

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen donderdag heeft Fabio Panetta, adjunct-directeur van de Italiaanse centrale bank, een keynote gegeven op de SUERF/BAFFI CAREFIN Centre Conference in Milaan. Daarin stelde hij dat zogeheten central bank digital currencies (CBDC) de EU tot €76 miljard kan besparen.

Markt

De keynote is uitgeschreven en op de website van de Bank for International Settlements gepubliceerd. Volgens het verslag vertelt Panetta:

De introductie van digitale betalingen kan gerechtvaardigd zijn als er kosten mee bespaard kunnen worden die verbonden zijn aan cashgeld. Denk aan de productie, het transport, de uitgifte, etcetera. Recente schattingen tonen aan dat die kosten ongeveer een half procentpunt van het BNP van de EU beslaan, zo'n € 76 miljard.

Deze cijfers komen uit een rapport van de Europese Centrale Bank zelf. Volgens Panetta is het een conservatieve schatting:

Deze schattingen tonen de ondergrenzen van de werkelijke kosten aan. Ze houden geen rekening met kosten van derden, zoals de tijd die het kost om cashgeld te verkrijgen. Dat zijn lastig te schatten kosten.

Verschil tussen CBDC's en cryptovaluta

Panetta gaat ook in op het verschil tussen CBDC's en cryptovaluta zoals bitcoin. Hij stelt dat deze twee niet met elkaar te vergelijken zijn, omdat centrale banken aansprakelijk zijn voor CBDC's. Een digitale munt van een centrale bank zou bovendien gebaseerd zijn op de fysieke assets die in bezit zijn van de bank. Van cryptovaluta stelt hij dat niemand aansprakelijk is, er geen waarde achter zit, en dat er geen duidelijk beleid is dat het vertrouwen in de munt garandeert.

Of Panetta het hier bij het juiste eind heeft, zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval geven zijn uitspraken wat zicht op hoe centrale banken tegen digitale valuta aan kijken.

Gebruik van CBDC's

Panetta noemt twee functies voor CBDC's: een manier op te betalen, en een manier om waarde in op te slaan.

Als betaalmiddel ziet hij vooral kansen voor groepen die nu nog geen digitale betalingen kunnen doen. Denk aan mensen die überhaupt geen bankrekening hebben; schattingen zijn dat die groep in Europa zo'n 4-7% van de populatie bevat. Het gebruik van blockchaintechnologie wordt zijdelings genoemd, maar lijkt niet van groot belang voor de Italiaanse directeur.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.