Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Crypto-bedrijven onderdeel van regulatory sandbox van de FCA

Peter

Afgelopen week is de vierde groep bedrijven bekendgemaakt die deelnemen aan de zogeheten regulatory sandbox van de FCA. Van de 29 bedrijven zijn er 11 die het gebruik van distributed ledger technology (DLT) testen.

Regulatory sandbox

De regulatory sandbox is een experiment van de Engelse financiële waakhond FCA - Financial Conduct Authority. De sandbox is een manier om innovatieve bedrijven de kans te geven hun product in de markt te testen onder begeleiding van de FCA, ook als er voor hun product nog geen duidelijke wet- en regelgeving beschikbaar is.

De doelen van de FCA zijn:

  • Het terugbrengen van de hoeveelheid tijd en kosten om een innovatief idee op de markt te krijgen.
  • De kans vergroten voor innovators op financiëring van hun idee door het wegnemen van onzekerheden rondom regulatie.
  • Producten de markt te laten betreden die beter getest zijn.
  • De FCA te laten werken met innovators en tegelijkertijd de veiligheid van klanten te kunnen beschermen.

Testen met crypto

Afgelopen week is de lijst van deelnemers bekendgemaakt die samen de vierde testgroep van het programma vormen. Uniek aan deze vierde groep is dat er ook op crypto gebaseerde producten zijn toegelaten:

We have accepted a number of firms that will be testing propositions relating to cryptoassets. We are keen to explore whether, in a controlled environment, consumer benefits can be delivered while effectively managing the associated risks.

Op deze manier kan productontwikkeling hand in hand gaan met de vorming van wet- en regelgeving. Voor bedrijven die een op blockchain en cryptocurrency gebaseerd product willen testen in een gecontroleerde omgeving goed nieuws. In de vierde testgroep maakt zo'n 40% van de bedrijven gebruik van DLT en/of blockchaintechnologie.

Distributed Ledger Technology

Het is niet de eerste keer dat bedrijven die werken met DLT deelnemen aan de sandbox. In het lessons learned report van oktober 2017 is al te lezen dat de technologie populair is onder deelnemers:

Distributed Ledger Technology (DLT) was the most popular technology employed across the first two cohorts with 17 firms utilising the technology in some way. The majority of sandbox firms using DLT across the first two cohorts are electronic money or payments institutions. 

Een distributed ledger is een database die verspreid is over meerdere nodes of computers. De blockchain is een vorm van een distributed ledger. Niet alle bedrijven die DLT gebruiken, maken gebruik van blockchaintechnologie. Andersom geldt wel dat alle bedrijven die blockchaintechnologie gebruiken per definitie ook gebruik maken van DLT.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.