Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Imperial College London: cryptocurrencies hebben vertrouwen en adoptie nodig om mainstream betaalmiddel te worden

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen maandag publiceerde Imperial College Londen het resultaat van hun studie naar het gebruik van cryptocurrencies. De titel: "Cryptocurrencies: Overcoming barriers to trust and adoption".

Markt

De drie rollen van geld

Professor William Knottenbelt en Dr. Zeynep Gurguc hebben cryptocurrencies vergeleken met drie fundamentele rollen van conventioneel geld:

  1. Store of value. Het staat mensen toe om waarde (tijdelijk) op te slaan en een keuze te maken wanneer ze die waarde gebruiken (uitgeven).
  2. Medium of exchange. Het faciliteert het uitwisselen van goederen en diensten door inefficiënties die zijn geassocieerd met ruilhandel weg te nemen. Het is daarmee een ruilmiddel.
  3. Unit of account. Het representeert echte waarde (of kosten) en kan als rekeneenheid gebruikt worden. Zonder dit begrip hebben termen als winst, verlies, en schuld geen betekenis.

In het onderzoek representeert bitcoin de groep cryptocurrencies, die onder andere vergeleken wordt met goud en geld van overheden en centrale banken.

Cryptocurrencies als store of value

Op dit moment geven cryptocurrencies, met bitcoin als lijsttrekker, invulling aan één van de drie genoemde rollen van geld:

We geloven dat cryptovaluta al gebruikt worden als oppotmiddel. Maar cryptovaluta moeten de eerste twee f uncties van traditioneel geld nog gaan vervullen. Pas dan wordt het wereldwijd geaccepteerd en geadopteerd.

Volgens de onderzoekers moeten cryptovaluta op het gebied van schaalbaarheid, privacy, volatiliteit, regulatie, incentives, en gebruiksvriendelijkheid verbeteren om de stap te kunnen maken naar volwaardig geld. Meer hierover kan je tot in detail lezen in het gepubliceerde rapport.

Betrokkenheid van eToro

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door eToro. eToro is een online handelsplatform, onder andere voor cryptocurrencies. Je kunt je daarom afvragen of het rapport onpartijdig is.

Het is in ieder geval opmerkelijk dat bijna alle berichten rondom het rapport spreken over een periode van minder dan 10 jaar waarin cryptovaluta de rol van mainstream betaalmiddel op zich kunnen nemen. Er wordt zelfs gesteld dat deze periode korter is dan voorheen verwacht werd.

In het rapport zelf wordt echter niet in termijnen van jaren gesproken. Sterker nog, er wordt überhaupt geen termijn genoemd. De enige plek waar er iets over de termijn die in menig headline schittert genoemd wordt, is in het voorwoord. Eén keer raden door wie die geschreven is. Juist, door de directeur van eToro.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.