Grootste aandelenbeurs ter wereld NYSE zet vol in op crypto

De eigenaar van de New York Stock Exchange (NYSE) heeft vanmiddag bekendgemaakt dat ze later dit jaar een platform lanceren voor het verhandelen en bewaren van digital assets, zoals cryptovaluta en tokens. Dat platform heet Bakkt. Maar het platfom is pas het begin: “It has the potential to become the first worldwide currency”. Wij onderzochten wat de plannen zijn.

Adoptie

Grootste aandelenbeurs ter wereld NYSE zet vol in op crypto
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De NYSE is de grootste aandelenbeurs ter wereld, met ruim 23.000 miljard dollar aan market cap in maart van dit jaar. We mogen er dan ook op rekenen dat ze dit grondig aanpakken. Dat blijkt ook wel uit het persbericht:

Bakkt is ontworpen als springplank voor deelname van instituten, handelaars, en consumenten aan de markt van digitale assets. De nadruk ligt op efficiëntie, veiligheid, en bruikbaarheid.

In het grootste geheim zijn ze 14 maanden bezig geweest om Bakkt op te zetten, zo vertelt CEO Loeffler in een exclusief interview met Fortune. De naam Bakkt komt trouwens van "backed", als in "asset-backed", wat staat voor een betrouwbare investering.

Het mag ons niet verbazen dat ze inzetten op de institutionele beleggers. Daar hebben ze veel ervaring mee. Het plan is om het pad te banen voor grote geldbeheerders, pensioenfondsen en ETF's:

Het belangrijkste doel van Bakkt is om Bitcoin op een veilige en solide manier aan te bieden aan grote spelers die het tot nu toe links hebben laten liggen — de grote financiële instellingen. Bakkt gaat de weg vrij maken voor grote geldbeheerders, zodat ze producten op basis van Bitcoin kunnen aanbieden.

Opvallend is dat ze meteen ook sterk op de consument inzetten. Een crypto-creditcard wordt genoemd, en je eigen crypto-pensioenpotje:

Als Bakkt's blueprint goed werkt, biedt het ruimte voor nieuwe fondsen en wordt het een veilige en makkelijke keuze voor alledaagse investeerers. Denk aan millennials die hun eerste pensioenplan opstellen. Wall Street kan van Bitcoin gebruik gaan maken als alternatief op aandelen en obligaties. En het volume dat daarvan het gevolg is, zorgt ervoor dat de prijsvolatiliteit van Bitcoin afneemt.

Dit is nog een vergezicht, een stip aan de horizon. Concreter is het betalen met bitcoins online en in winkels. Vandaar de partnerships met Microsoft en Starbucks:

Starbucks gaat een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van praktische, betrouwbare, en gereguleerde manieren voor consumenten om hun digitale geld om te zetten in Amerikaanse dollars. Bijvoorbeeld voor gebruik bij de Starbucks.

Dat Starbucks pas het begin is moge intussen duidelijk zijn. Het ontbreekt Bakkt niet aan ambitie. Ze willen de "retail payment" markt eens flink op z'n kop zetten:

We gaan Bitcoin gebruiken om de wereld van winkelbetalingen op z'n kop te zetten. Door consumenten af te laten stappen van creditcard-betalingen, en aan te leren hun Bitcoin-apps te gebruiken. De marktkansen zijn gigantisch. Consumenten wereldwijd betalen transactiekosten op $25 biljoen aan jaarlijkse aankopen.

Grootse plannen die meerdere jaren in beslag nemen, en daardoor hand in hand kunnen gaan met de technische ontwikkelingen die plaatsvinden in de cryptowereld. Denk het lightning network voor Bitcoin, waardoor betalingen sneller en goedkoper worden.

“Bitcoin zou de beweging van geld wereldwijd enorm vereenvoudigen”, vertelt Sprecher. “Het heeft de potentie om de eerste wereldmunt te worden.”

Maar eerst eens terug naar 2018.

Bakkt gaat zich in eerste instantie richten op Bitcoin, omdat het de meest verhandelde munt is. De eerste use case is handelen in Bitcoin en conversie van en naar fiatgeld. Ook zullen ze in november al dagelijkse futures introduceren. Bijzonder is dat de bitcoins fysiek geleverd worden, in plaats van cash settlement, waarbij in geld afgerekend wordt.

ICE introduceert eendaagse future-contracten die afwijken van de producten die al door CME en Cboe worden aangeboden. Het zijn fysiek geleverde contracten. De eigenaars van de contracten krijgen Bitcoin, geen cash.

Ik verwacht dat we hier nog veel van gaan horen. En het zou zo maar eens kunnen zijn dat de grootste doorbraak voor cryptogeld betekent na de uitvinding van Bitcoin door Satoshi Nakamoto in 2009.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.