Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nestlé werkt samen met negen grote fabrikanten aan blockchainsysteem genaamd ‘Food trust’

Bert Slagter
Bert Slagter

Met het nieuwe systeem moet de herkomst van ingrediënten in producten inzichtelijk worden en recalls van producten sneller verlopen. Op deze manier hoopt Nestlé het vertrouwen van klanten terug te winnen, aldus Chris Tyas in de Wallstreet Journal. Tyas is hoofd bevoorradingsketen bij Nestlé.

Adoptie

Nestlé gaat met het systeem experimenteren op eigen producten in de kindervoedinglijn ‘Gerber Baby Food’. Er wordt onder andere gekeken of de technologie het groende en fruit dat in de producten zit kan traceren, en op die manier de herkomst vast te leggen.

Beschadigd vertrouwen

Volgens Tyas kunnen terughaalacties van voedingsmiddelen het vertrouwen van consumenten in het merk beschadigen.

“Terughaalacties kunnen het vertrouwen van consumenten schaden, en leiden tot verlies van verkoop. Het nieuws van bedorven babyvoedsel raakt zeker een gevoelige snaar. Daarom heeft Nestlé er voor gekozen om een deel van z'n Gerber-lijn te gebruiken in de blockchain-test”, aldus Chris Tyas, supply chain baas bij het Zwitserse bedrijf.

Nestlé ziet blockchaintechnologie onder andere als kans om het vertrouwen van klanten terug te winnen:

“Mensen willen weten, en terecht, waar de ingrediënten die ze hun baby geven vandaan komen. We willen een product leveren die vertrouwd kan worden.”

Samenwerking met andere fabrikanten

Nestlé werkt samen met negen andere grote levensmiddelenfabrikanten, waaronder Unilever en Walmart. De reden dat de fabrikanten samenwerken, is dat ze aannemen dat het de ontwikkeling van het blockchainsysteem versnelt. Alle producenten kunnen er de vruchten van plukken, omdat er sneller en beter gereageerd kan worden op terughaalacties:

In een recente "sla-uitbraak" hebben we gedaan wat we konden. Maar het duurde dagen en dagen om alle informatie te verzamelen. Met blockchain zou dat in enkele seconden zijn gelukt.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.