Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Tether: de illusie van stabiliteit

Peter Slagter
Peter Slagter

De maandag was nog maar nét begonnen en bitcoin begon aan z’n meest indrukwekkende run ooit. Althans, zo leek het. Op de achtergrond bleek Tether snel aan waarde in te boeken. Hoe dan ook: leven in de brouwerij. We kijken even terug op een bruisende maandag.

Markt

Het concept achter een munt als Tether is eenvoudig: er is een bankrekening met x dollars erop. Tether geeft x tokens (USDT) uit, en belooft daarbij dat ieder token correspondeert met één van de dollars op de bankrekening. De onderliggende waarde van een token is daarmee altijd 1 dollar.

De waarde van het token fluctueert echter, en is net als andere munten afhankelijk van vraag en aanbod. Er zijn meerdere redenen waarom de waarde van USDT dicht bij de dollar kan blijven, waaronder arbitrage, in- en verkoop van tokens vanuit een centrale partij, en de menselijke aard (in feite is het een self fulfilling prophecy).

Vooral dat laatste is essentieel om op te merken. Als een stablecoin de illusie van stabiliteit verliest, heeft het een probleem: mensen zoeken dan hun heil ergens anders. We zagen dit effect afgelopen week tot op zekere hoogte in werking. De waarde van Tether daalde naar een dieptepunt van rond de 85 dollarcent, en dat is ook door grote media niet onopgemerkt gebleven.

En ja, zoiets heeft natuurlijk allerlei effecten op de cryptowereld. Zo gaan er mensen met veel volgers prikkelende tweets plaatsen. Komt er een nep-afbeelding in omloop die mensen de indruk moet geven dat Binance de Tether van de exchange afhaalt, waarop CZ reageert met "too much FUD". En lijkt de prijs van bitcoin in korte tijd veel sneller te stijgen dan daadwerkelijk het geval was.

Al met al lijkt het erop dat er wat verschuivingen hebben plaatsgevonden in waar men z'n geld bewaard. Bitcoin is een met wat procenten gestegen (wordt nu voor rond de 6400 dollar verhandeld op Coinbase), en de vraag naar andere stablecoins lijkt wat te zijn toegenomen.

Nu de storm weer een beetje is gaan liggen, kunnen we er in ieder geval nog eens een les uit trekken: handel nooit op basis van FUD of FOMO. Probeer in dit soort situaties altijd rustig te blijven en te analyseren wat er aan de hand is.

Voor nu wachten we af om te kijken wat de markt gaat doen. En wil je weten wat bitcoin waard is? Hou dan primair de exchanges met fiat-pairs (zoals Coinbase) in de gaten.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.