Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

BP, Shell, en Equinor werken samen aan blockchainplatform voor transactieverwerking

Peter Slagter
Peter Slagter

Een aantal van de grootste namen in de energiesector komen samen om een blockchain-platform te lanceren. Het doel is om de (papieren) administratie te vereenvoudigen en grotendeels te digitaliseren.

De aankondiging van de samenwerking werd maandag gedaan door het VAKT Consortium op de S&P Global Platts Digital Commodities Summit in Londen. Vice President van Vakt: "We expect to go live at the end of November in the North Sea oil market".

VAKT is een samenwerkingsverband van grote spelers in de energiemarkt, waaroner BP, Equinor, Shell, ABN AMRO, en ING. Er zijn grote plannen: "In 2019 we will look at ARA barges, waterborne markets and US crude pipelines. And by January we expect the first licensees will come on board, in addition to our shareholders."

Het nieuwe platform moet papieren contracten digitaliseren en middels smart contracts op de blockchain tot uiting laten komen. Zo zouden processen minder foutgevoelig, goedkoper, en transparanter moeten worden. Er wordt gedacht aan een kostenreductie van 40%.

Het platform is expliciet geen handelsplatform, en er is geen cryptovaluta aan gekoppeld:

This not a trading platform, nor a settlement platform – there is no crypto currency involved. But it is everything in between: deal recap; confirmation; contract; logistics (the really big element in all this) — and invoicing.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.