Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Banken ontdekken nut van blockchain: internationale betalingen

Peter Slagter
Peter Slagter

Eindelijk. Banken lijken een probleem te hebben gevonden die opgelost kan worden met blockchain-technologie: grensoverschrijdende betalingen. Een project van JPMorgan Chase begint z'n vruchten af te werpen.

JPMorgan is druk bezig met z'n Interbank Information Network (INN). In essentie is het een efficiënte manier voor deelnemende banken om Amerikaanse dollars van de één naar de ander te verschepen, ook als tijdens die transactie landsgrenzen gepasseerd moeten worden. 

David Treat, blockchain-baas bij Accenture: "Certainly from a size of ecosystem perspective and starting to do something in production, having [so many] banks [participate] and some of the world’s biggest banks is a big deal".

Op dit moment is het INN één van de weinige blockchain-projecten die op deze schaal in productie  zijn. Maar niet voor lang, volgens Treat: "More and more proof points are coming out that are building confidence among leaders in this industry, that we’re actually at the point where real value is going to happen."

Het lijkt erop dat het de banken die deelnemen aan het INN niet primair gaat om kostenreductie. Het is een antwoord op opkomende concurrentie van nieuwe fintech-bedrijven: "Instead of fixating on costs, JPMorgan has spoken about the potential for IIN to help banks fend off competition from fintech starts up which have exploited inefficiencies in cross border payments to offer cheaper and faster solutions."

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.