Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Banken ontdekken nut van blockchain: internationale betalingen

Bert Slagter
Bert Slagter

Eindelijk. Banken lijken een probleem te hebben gevonden die opgelost kan worden met blockchain-technologie: grensoverschrijdende betalingen. Een project van JPMorgan Chase begint z'n vruchten af te werpen.

Adoptie

JPMorgan is druk bezig met z'n Interbank Information Network (INN). In essentie is het een efficiënte manier voor deelnemende banken om Amerikaanse dollars van de één naar de ander te verschepen, ook als tijdens die transactie landsgrenzen gepasseerd moeten worden. 

David Treat, blockchain-baas bij Accenture: “Dat zoveel banken, waaronder 's werelds grootste banken, er iets mee doen is belangrijk. Zeker vanuit het perspectief van het ecosysteem.”

Op dit moment is het INN één van de weinige blockchain-projecten die op deze schaal in productie  zijn. Maar niet voor lang, volgens Treat: “Er is meer en meer bewijs dat er bij leiders in de industrie vertrouwen ontstaat dat we op het punt komen dat er echte waarde totstandkomt.”

Het lijkt erop dat het de banken die deelnemen aan het INN niet primair gaat om kostenreductie. Het is een antwoord op opkomende concurrentie van nieuwe fintech-bedrijven: “JPMorgan heeft gesproken over de potentie van INN om banken een helpende hand te bieden tegen de competitie van fintech-startups. Die startups hebben zich gestort op het oplossen van inefficiënties in internationale betalingen, en doen het nu goedkoper en sneller.”

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.