Alles over de nieuwe economie onder één dak.

$68 miljoen verduisterd: Politie Japan arresteert 8 betrokkenen bij piramidespel

Peter Slagter
Peter Slagter

De politie in Tokio heeft 8 mensen gearresteerd die achter een crypto-piramidespel zouden zitten. In totaal zou er 7,8 miljard yen mee zijn verdiend (rond de 68 miljoen dollar) aan duizenden Japanse gedupeerden.

Veiligheid

Volgens een rapport van The Asahi Shimbun wordt de groep het overtreden van financiële regels ten laste gelegd. Ze zouden niet geregistreerd te werk zijn gegaan en cryptovaluta hebben gebruikt om hun werk te maskeren.

De groep bood maandelijkse opbrengsten aan tussen de 3 en 20%, met aanvullende beloningen als iemand nieuwe leden aanbracht. De acht zouden de meeste betalingen hebben ontvangen in bitcoin, en zo'n 500 miljoen yen aan fiatgeld hebben gekregen. Zo'n 6.000 mensen zijn door het piramidespel bedrogen. 

Dit is niet het eerste grote piramidespel in de regio. In april zijn Zuid-Koreaanse mannen veroordeeld voor het oplichten van een grote groep mensen voor in totaal 20 miljoen dollar aan bitcoin. In China werden in mei 98 mensen vervolgd voor hun aandeel in de inmiddels beruchte ‘OneCoin scheme’ waar rond de 2 miljard dollar in om ging.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.