Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ambtenaar Europese Centrale Bank: “bitcoin kwade nazaat van financiële crisis”

Peter Slagter
Peter Slagter

Benoît Cœuré, bestuurder van de Europese Centrale Bank, zei deze week op een conferentie dat blockchain veelbelovend is. Daarna kwam Cœuré met een opvallend statement: “Bitcoin is het kwade nazaat van de financiële crisis”. Waarvan akte.

Markt Bitcoin

Cœuré sprak afgelopen donderdag op de conferentie Economics of Payments IX. Zijn spreekbeurt ging over blockchaintechnologie, de opkomst van cryptovaluta, en Bitcoin: “Bitcoin is op meerdere manieren het kwade nazaat van de financiële crisis”. Cœuré refereerde onder andere aan het eerste bitcoin-block, dat een referentie bevat naar een artikel in the Times over het redden van banken die op omvallen staan.

Het lijkt erop dat Cœuré wel gelooft in blockchaintechnologie, maar nog niet zo warm loopt voor bitcoin:

Jammer genoeg is niet ieder slim idee een goed idee. De mogelijkheden die blockchain biedt zijn talrijk, maar de problemen van Bitcoin ook. Ik geloof dat Agustin Carstens de problemen goed opsomde met ‘Bitcoin is een combinatie van een bubbel, ponzifraude, en een milieuramp’.

Ondanks zijn aversie tegen bitcoin, ziet hij wel dat centrale banken profijt kunnen hebben van blockchaintechnologie en sprak onder andere over de potentie van Central Bank Digital Currencies. Meer dan 65% van de centrale banken zijn al concreet aan het uitzoeken wat de invloed van een CBDC zou zijn op de nationale economie.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.