Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Contant geld in China binnenkort verleden tijd?

Peter Slagter
Peter Slagter

In een opiniestuk op nikkei.com vertelt Luke Deer over de plannen van de Chinese centrale bank om de yuan te vervangen met de e-yuan. Een digitale munt die het mogelijk maakt alle betalingen en transacties nauwkeurig te monitoren. 

Regionaal

Nu de rol van cash in China steeds kleiner wordt, werkt de centrale bank in China aan een andere manier om in de portemonnees van inwoners te komen.

De People's Bank of China (PBOC) gaat een digitale versie van de yuan introduceren. Die munt zou een significant deel van de betalingen moeten terugwinnen die nu door diensten als Alipay of WeChat Pay afgehandeld worden.

Maar, voor de centrale bank is het niet alleen een marktkans. Via een digitale munt krijgt de overheid de mogelijkheid om de markt en het gedrag van inwoners nauwlettend in de gaten te houden. En dat biedt nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het heffen van belastingen, of het bewaken van regels die van toepassing zijn op de handel op exchanges.

Volgens Deer kan de PBOC niet te ver gaan: “Hoewel het gemak van digitale betalingen niet te ontkennen is, moet een door de overheid geïntroduceerde digitale munt tot op zekere hoogte anonimiteit bieden.”

Er moeten dus nog veel punten op de i gezet worden. Dat doet de bank via haar Digital Currency Research Institute (DCRI), dat vorig jaar in het leven is geroepen. Het DCRI is druk bezig met het aannemen van specialisten op het gebied van cryptografie. Inmiddels zijn vanuit het DCRI meer dan 40 patenten gerelateerd aan infrastructuur voor digitaal geld gedeponeerd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.