Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De Krim ziet in blockchaintechnologie een manier om internationale sancties te omzeilen

Peter Slagter
Peter Slagter

Er komt een nieuw internationaal centrum voor distributed ledger technologies op de Krim. De autoriteiten van het schiereiland zien in blockchaintechnologie een oplossing voor landen die gebukt gaan onder internationale sancties.

De Krim is een schiereiland in de Zwarte Zee en kent een bewogen geschiedenis. Zo is het schiereiland in 2014 na een staatsgreep in Oekraïne geannexeerd door Rusland. Sindsdien gaat het gebukt onder internationale sancties, en zoeken autoriteiten naar manieren om daar onderuit te komen. Blockchaintechnologie zou daarin een rol kunnen spelen, alsus Roman Kulachenko:

[It is proposed] to create a university or courses for blockchain specialists, including for the authorities. There are a number of states that, like the Crimea, are under sanctions – for example, South Ossetia and Abkhazia. We have the same problems and center will allow us to combine efforts and solve the problem.

In een aantal andere landen worden cryptovaluta al gebruikt als een manier om sancties te omzeilen. Iran mag bijvoorbeeld niet meer van het Swift-netwerk gebruikmaken, en heeft daarom een nieuwe manier nodig om internationale transacties af te wikkelen. Daarin spelen cryptovaluta een rol.

Economische sancties worden regelmatig ingezet als manier om politieke druk te zetten, onder andere door Amerika. De verwachting is dat er vanuit de landen die daar doelwit van zijn (flinke) vraag is naar de diensten die de Krimse univeriteit levert.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.