Alles over de nieuwe economie onder één dak.

39-jarige Amerikaan tot 5 jaar cel voor bedriegen ICO-investeerders

Peter Slagter
Peter Slagter

Maksim Zaslavskiy gaat voor maximaal 5 jaar de cel in. Hij heeft ponzifraude gepleegd middels twee ICO's die hij in 2017 heeft opgezet: REcoin en DRC World. Zaslavskiy bekende deze week schuld voor een rechtbank in New York.

Veiligheid

In september 2017 werden de ICO's van Zaslavskiy een halt toegeroepen door de SEC. REcoin werd door Zaslavskiy neergezet als “de eerste cryptomunt die gekoppeld is aan vastgoed”, en DRC World zou toegang geven tot een exclusieve club, waar investeerders toegang zouden hebben tot tokens die gekoppeld zouden zijn aan diamanten.

De FBI is op basis van de aantijgingen van de SEC op onderzoek uit gegaan. De conclusie: vanuit zowel REcoin als DRC World werden “waardeloze certificaten” verkocht.

Het mondde uit op een zwaarbevochten rechtzaak waarin voor het eerst een ICO terecht stond op basis van aanklachten van de SEC. Voordat Zaslavskiy tot een bekentenis overging, heeft hij poging gedaan om de autoriteit van de SEC over ICO's in twijfel te trekken. Daar was de rechter niet bijzonder van onder de indruk: “simpelweg een investeringskans tot ‘virtuele munt’ of ‘cryptocurrency’ benoemen maakt van een investeringscontract — een security — nog geen valuta.”

De definitieve uitspraak van de rechtbank volgt over enkele maanden. Er loopt ook nog een civiele zaak tegen Zaslavskiy.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.