Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Christie's legt resultaat grote kunstveiling vast op blockchain

Peter Slagter
Peter Slagter

Op 13 november werd de Barney A. Ebsworth Collection geveild door Christie's. In totaal heeft de veiling een kleine $318 miljoen opgeleverd. Alle transacties zijn op het blockchainplatform van Artory vastgelegd.

Adoptie

Artory's platform is gebouwd voor het faciliteren van (kunst)veilingen. Van een aankoop worden diverse gegevens opgeslagen, zoals een beschrijving, aankoopprijs, en de datum waarop het item is gekocht. Daar wordt een eigen permissioned blockchain voor gebruikt, vermoedelijk een kloon van Ethereum. Iedere koper kan via Artory een digitaal certificaat van de transactie ontvangen, en krijgt van Christie's een registratiekaart waarmee hij toegang kan krijgen tot aankoopinformatie.

Aan de veiling deden kopers mee uit 23 verschillende landen. In totaal zijn 42 kuntstukken geveild. Iedere aankoop is vastgelegd op Artory's blockchain, die toepasselijk de naam The Registry gekregen heeft. De enige informatie die niet opgeslagen wordt is de identiteit van de nieuwe eigenaar. Zo wordt de privacy van kunstverzamelaars gewaarborgd.

Het idee is dat door van het platform van Artory gebruik te maken voor ieder kunstitem een betrouwbare historie wordt opgebouwd. Dat zou het veilingproces transparanter moeten maken en toekomstige kopers moeten behoeden voor de aankoop van een nepproduct.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.