Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Google verwijdert vier malafide crypto apps uit de Play Store

Peter

Cybersecurity-onderzoeker Lukas Stefanko kwam 4 nep-apps in de Play Store tegen die zich voordeden als wallet van bekende cryptovaluta. De apps zijn enkele honderden keren gedownload, en inmiddels uit de Play Store verwijderd. Opletten dus!

De strijd tegen malafide apps in de appstores van Apple en Google gaat gewoon door en is nog lang niet gewonnen. Recent kwam Lukas Stefanko apps tegen die zich voordeden als wallet. MetaMask bijvoorbeeld, en voor valuta als Tether en NEO. De apps waren honderden keren gedownload en zijn vrij snel na Stefanko's melding verwijderd.

Dit type apps zijn onderdeel van een phising-strategie, met als doel het geld te stelen van degene die erin tuint. Er worden publieke adressen getoond aan de gebruiker waarvan de private key bij de bouwer van de app bekend is. Argeloze gebruikers zien hun geld via die achterdeur weer verdwijnen.

Stefanko stelt dat de apps waren gemaakt met een app builder die weinig tot geen programmeerervaring vereist. Omdat de drempel om dit type apps te maken zeer laag is, ziet Stefanko de situatie niet snel verbeteren:

That means that – once Bitcoin price rises and starts to make it into front pages – than [sic] literally anyone can “develop” simple but effective malicious app either to steal credentials or impersonate cryptocurrency wallet.

Bescherm jezelf tegen dit soort praktijken, en controleer altijd de bouwer van de app. Installeer enkel officiële applicaties, eventueel via de website van de partij waar je de app van wilt gebruiken.

Bron

Verder lezen? Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het volgende artikel: https://www.ccn.com/google-boots-four-malicious-crypto-apps-from-play-store/.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.