Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Bitcoin Cash heeft nu twee blockchains, en dat blijft waarschijnlijk even zo

Peter Slagter
Peter Slagter

Het is 7 dagen sinds de hardfork van Bitcoin Cash. De strijd tussen ABC en SV gaat door, en geen van beide wil de handdoek in de ring gooien. Bovendien warmen exchanges op voor het idee de handel in beide munten te ondersteunen. Een update.

Dinsdag meldde Coinbase dat de exchange er klaar voor is om de handel in Bitcoin Cash te hervatten. Daarbij merkt de exchange op dat de ticker BCH toegewezen wordt aan Bitcoin "Adjustable Blocksize Cap", ofwel Bitcoin ABC. Uiteindelijk zou Coinbase ook het opnemen van Bitcoin "Satoshi Vision" (Bitcoin SV) gaan ondersteunen, maar dat zou nog een paar weken kunnen duren.

Andere exchanges, zoals Poloniex en Bitfinex, ondersteunen inmiddels de handel in beide munten. Het symbool BCH is daar simpelweg de prullenbank in verdwenen. De nieuwe munten worden met BCHABC (of BAB) en BCHSV (of BSV) aangeduid.

Uit data van Coin Dance blijkt dat de chain van Bitcoin ABC voor ligt op die van Bitcoin SV, zowel in het aantal blocks, als in de hoeveelheid beschikbare rekenkracht. Ondanks deze cijfers houden voorstanders van Bitcoin SV vol dat uiteindelijk hun chain degene is die overblijft. Craig Wright: "We’re still competing. This is going to take some time. This is not a split, this is one survives and one dies and it is not going to be us that dies."

SV-aanhangers hopen dat de "hash power" van het vijandige netwerk na verloop van tijd afneemt. De vraag is of dat binnen afzienbare tijd gebeurt. Zo vertelde Roger Ver, als woordvoerder van Bitcoin ABC, in een Youtube-video: "It’s none of your business where the hash rate came from and it’s not for a single day, it’s for as long as we want. We can go for a single decade if we need to so bring it baby."

Lang verhaal kort gemaakt: de onderlinge strijd is nog niet gestreden, en het ziet er naar uit dat de strijd nog wel even door kan gaan. Als handelaar en gebruiker van cryptovaluta zit er daarom waarschijnlijk niets anders op te wennen aan het feit dat er twee soorten Bitcoin Cash in omloop zijn.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.