Alles over de nieuwe economie onder één dak.

CEO van softwaregigant Autodesk tipt blockchain om corruptie in bouwindustrie te verminderen

Peter Slagter
Peter Slagter

De CEO van Autodesk ziet in blockchaintechnologie een grote kans om corruptie in de bouwindustrie te verminderen, en zo het vertrouwen tussen spelers in de sector te verhogen. Autodesk is een grote speler in de markt van engineering-software.

Adoptie

CEO Andrew Anagnost sprak erover tijdens een rondetafeldiscussie met journalisten tijdens het 2018 Autodesk University evenement in Las Vegas. Op de vraag waarom Autodesk blockchain nog niet overweegt als onderdeel van hun softwarepakket, antwoordde Anagnost: “Oh, maar dat doen we wel. We hebben gewoon publiekelijk nog nooit onze mening erover gedeeld.”

In de bouwindustrie lopen gesprekken over de manieren waarop blockchaintechnologie gebruikt kan worden in bouwprocessen. Voor Anagnost komt het neer op het verhogen van vertrouwen: 

“Waar is blockchain goed in? Het is een gedistribueerd en betrouwbaar grootboek, waarvan de inhoud niet gewijzigd kan worden. Het voegt traceerbaarheid en controleerbaarheid aan bestaande processen toe. Dergelijke technologie vindt z'n plek wel in de bouwsector. Een omgeving met complexe processen en een gebrek aan vertrouwen.”

Tijdens het gesprek legt Anagnost z'n vinger op een zere plek en benoemt één van de grootste drempels om tot een transparantere bouwsector te komen: mensen en bedrijven die bewust niet gevolgd willen worden. Ook vriendjespolitiek is een probleem. Anagnost:

“Ze willen eigenlijk geen betrouwbaar verslag van wie wat deed, wanneer en hoe. Om dit te laten werken, moeten er veel spelers zijn die het gebruik van een blockchainplatform afdwingen. Ik ben op bouwplaatsen geweest, en ik heb gewerkt met bedrijven die toezicht houden op kwaliteit. Soms wordt er een aantekening gemaakt, soms niet. Ik vraag dus — waarom schreef je hier niets over op? ‘Oh, omdat ik hem ken, ik vertel het hem zo wel even.’ Dus de onderaannemer die hij kent, krijgt geen aantekening, en de onderaannemer die hij niet kent wel.”

Eén van de grote uitdagingen wordt om tot processen te komen die transparantie afdwingen, die onbetrouwbare deelnemers eraan buiten werking stellen. Blockchaintechnologie kan daar een belangrijke rol in spelen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.