Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Chainalysis: Bitcoin-betalingen met 80% gedaald in 2018

Peter Slagter
Peter Slagter

Uit data van Chainalysis blijft dat het gebruik van BTC voor commerciële betalingen flink gedaald is dit jaar. Ondanks verhoogde prijsstabiliteit is de waarde van verwerkte bitcoin-betalingen met 80% gedaald, naar $96 miljoen.

Markt Bitcoin

Voor Reuters is het een reden om de conclusie te trekken dat cryptovaluta het zwaar hebben om tot hun recht te komen:

“Dat suggereert dat de cryptovaluta moeite heeft om de stap te maken van speculatief asset naar een serieus alternatief op door de staat uitgegeven geld.”

De waarde van verwerkte betalingen is gedaald van $427 miljoen in december 2017, naar $96 miljoen in september 2018. Deze daling lijkt de prijsdaling van bitcoin zelf te spiegelen.

Interessant is dat de daling is ingezet tijdens de spectaculaire bull run van december 2017. Een econoom bij Chainalysis vermoed dat houders van BTC sindsdien minder snel geneigd zijn hun bitcoin te gebruiken uit angst (gevoelsmatig) teveel te betalen: “Toen de prijs zo snel omhoog ging als afgelopen jaar, kon je al $1.000 verliezen puur door het uit te geven.”

In de periode dat betalingen in winkels zijn gedaald, is flink gewerkt aan de schaalbaarheid van het bitcoinnetwerk. Het lightning network, een zogeheten second layer solution, bereikte een nieuw hoogtepunt deze week. Het netwerk bestaat volgens 1ML nu uit meer dan 4.150 nodes met een capaciteit van boven de 1,9 miljoen dollar.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.