Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Nieuwe aanklacht tegen Coinbase voor handel met voorkennis

Peter Slagter
Peter Slagter

Er is een nieuw groepsgeding aangevraagd tegen Coinbase. De exchange wordt handel met voorkennis verweten. Pasgeleden werd een soortgelijke aanklacht niet ontvankelijk verklaard door onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid ervan.

De nieuwe aanklacht is een aanpassing op de vorige en legt in meer detail uit hoe insiders bij Coinbase afgelopen december hebben kunnen profiteren van de uitrol van bitcoin cash op de exchange.

De eisers geloven dat Coinbase met "false and deceptive statements" naar buiten kwam ten tijde van de listing van de bitcoin fork. In het document wordt gesteld dat de prijs van bitcoin cash kunstmatig omhoog is geduwd, en de prijs van bitcoin naar beneden. Daarnaast zouden er insiders zijn geweest die bticoin cash konden aanschaffen voordat andere klanten orders konden plaatsen.

Het document vervolgt:

As a consequence of this scheme, the Individual Defendants and Coinbase enabled Coinbase to earn significant fees from the trades of its customers, from which Coinbase earned a spread over an inflated price for BCH, and to avoid a ‘run’ on the Company by sellers anxious to take advantage of the inflated price, by closing down trading within minutes of the Launch to all except certain insiders who were positioned to and did sell BCH at inflated prices during the Launch.

De aanklacht komt ongeveer een maand nadat een rechter de eerste aanklacht als niet ontvankelijk verklaarde. Toentertijd was er onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid ervan, en werd de klacht volgens de rechter onvoldoende onderbouwd.

Coinbase moet voor 20 december reageren. Een hoorzitting staat op 31 januari 2019 gepland.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.