Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Overheid Noorwegen schrapt energiesubsidie voor bitcoinminers

Peter Slagter
Peter Slagter

De overheid van Noorwegen heeft subsidie op de energiebelasting voor bitcoinminers geschrapt. Nu vallen grote miningbedrijven onder een regeling die geldt voor de energie intensieve industrie. Vanaf volgend jaar betalen miners normale tarieven.

Regelgeving Bitcoin

Het nieuws kwam naar buiten via de Noorse nieuwssite Aftenposten. In een rapport van de overheid zou expliciet zijn vermeld dat "cryptocurrency miners" vanaf volgend jaar geen korting meer krijgen op de energiebelasting, en de normale prijs moeten betalen.

In Noorwegen is een regeling voor bedrijven die veel energie verbruiken. Onder die regeling betalen bedrijven die jaarlijks meer dan 0,5 megawatt verbruiken $0,00056 belasting per kilowattuur, in plaats van de standaard $0,019. 

Met andere woorden: grote miners betalen slechts 2,8% van de belasting die normaliter op het energieverbruik geheven wordt. Dat gaat veranderen, en dat betekent een flinke extra kostenpost.

Woordvoerder var het Noorse parlement, Lars Haltbrekken: “Noorwegen kan niet doorgaan met het geven van belastingkorting voor cryptovaluta zoals Bitcoin, de meest vieze vorm van cryptografische output. Het vereist zeer veel energie en is verantwoordelijk voor de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen.”

De verandering van het beleid zorgt natuurlijk voor boze bedrijven. Roger Schjerva van ICT Norway: “Dit is schokkend. De overheid heeft het framework veranderd zonder discussie, consultatie, of dialoog met de industrie.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.