Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Zwitserse Spoorwegen (SBB) test blockchain voor identiteitsbeheer

Peter Slagter
Peter Slagter

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) bouwt wat af en wil zeker weten dat er gekwalificeerd personeel op hun bouwplaatsen rondloopt. Op blockchain gebaseerd identiteitsbeheer moet daarbij helpen. De SBB blikt terug op 4 maanden testen.

De Swiss Federal Railways (SBB) heeft een vier maanden lange test achter de rug met een zogeheten blockchain-based credentials management system. Het systeem, uPort, moet de spoorbeheerder meer zekerheid geven over het bouwpersoneel dat ze in dienst nemen of inhuren.

Daniele Pallecchi, woordvoerder van de SBB: "Construction sites on the SBB network often involve third parties. For safety reasons, there are strict requirements regarding the qualification of personnel".

Een medewerker maakt z'n digitale identiteit aan in de uPort app op z'n telefoon. De SBB geeft certificaten uit waaruit blijkt dat de medewerker de juiste training heeft gehad en koppelt die gegevens aan de medewerker. Om toegang te krijgen tot een bouwplaats, moet het personeel een QR-code laten scannen die wordt gegenereerd door de app. Voor de spoorbeheerder belangrijke gegevens worden bijgehouden, en zo ontstaat een accuraat logboek.

uPort maakt gebruik van Ethereum. Tijdens de testperiode bleek de snelheid van Ethereum een probleem, en is een deel van de applicatie off-chain gebracht. Ook het voldoen aan GDPR-wetgeving bleek uitdagend.

In de context van de nieuwe architectuur van uPort worden persoonlijke gegevens op het mobiele apparaat van de gebruiker opgeslagen. Dit werkt goed voor kleine hoeveelheden gegevens. Als het complexer wordt, is het volgens Alice Nawfal, directeur bij uPort, mogelijk geen adequate oplossing meer.

Nawfal: "Before this, the use cases were, for example, that people were able to identify that they are residents of a particular city. And the railways are going with a more complex implementation with certification and multiple credentials."

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.