Alles over de nieuwe economie onder één dak.

F2Pool schat dat zo'n 600.000 bitcoin-miners gestopt zijn in de afgelopen 2 weken

Peter Slagter
Peter Slagter

De oprichter van F2pool, Mao Shixing, schat dat tussen de 600.000 en 800.000 bitcoin-miners hun machines gestopt hebben sinds de tweede helft van november. De teruggelopen waarde van bitcoin is volgens Shixing de belangrijkste reden.

Markt Bitcoin

Shixing sprak met CoinDesk in een interview. Hij geeft aan dat zijn inschatting is gebaseerd op de afname van de totale hashrate van het bitcoin-netwerk. Ook met de rekenkracht van oude miners, die het moeilijker hebben gekregen winstgevend te zijn, is rekening gehouden.

Volgens data van blockchain.info is de hashrate in november van 47 miljoen TH/s gedaald naar 41 miljoen TH/s. Dat is een daling van om en nabij de 13%. Op blockchain.info is een aggregatie zichtbaar van alle beschikbare rekenkracht op het bitcoin-netwerk.

Shixing ziet dat de markt moeite heeft om overeind te blijven:

“Het is moeilijk om het preciese aantal miners te berekenen die ermee gestopt zijn. Maar we hebben gezien dat er tienduizenden stopten in de afgelopen dagen, op basis van gesprekken die we hebben gehad met grote (mining)bedrijven.”

Eerder schreef Shixing op social media dat mining-apparatuur in China in verband met waardedaling "per kilogram verkocht worden". Dat bleek grappig bedoeld te zijn:

“De miners die worden verkocht naar gewicht zijn oude modellen die niet meer bruikbaar zijn. Mensen verkopen ze dus om te recyclen.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.