Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Intel wint patent voor "energiezuinige methode" om Bitcoin te minen

Peter Slagter
Peter Slagter

Tech-gigant Intel heeft een patent gewonnen op het gebied van cryptocurrency mining. Daarin wordt een processor beschreven waarmee Bitcoin energiezuinig(er) te minen is, zonder veel aan rekenkracht in te leveren.

Bedrijfsleven Bitcoin

Afgelopen dinsdag kreeg Intel het patent toegewezen van de U.S. Patent and Trademark Office. In het patent gaat Intel in op de architectuur van de processor, die volgens het patent een “energie-efficiënte manier van bitcoin-mining mogelijk maakt met uitstekende prestaties”. Daarbij wordt het gebruik van het SHA-256 algoritme van bitcoin genoemd.

Het is niet de eerste keer dat Intel zich bezig houdt met mining. Zo was Intel betrokken bij de productie van de chips voor het mining-bedrijf achter 21 Inc, die later omgedoopt werd tot Earn.com en uiteindelijk door Coinbase is opgekocht.

Miners worden beloond met de munt waar ze hun rekenkracht beschikbaar voor stellen. Voor sommige munten, waaronder bitcoin, is het nodig om zogeheten hardware accelerators te gebruiken, zoals ASICs. En die gebruiken een grote hoeveelheid energie. 

Intel houdt in het patent vast aan het gebruik van ASIC's, maar ziet mogelijkheden om die architectuur te verbeteren. Intel spreekt over het vastleggen van bepaalde parameters (hardwiring) en het aanpassen van de manier waarop een 32-bit nonce wordt gevalideerd.

Het systeem van Intel zou de benodigde stroom voor een chip met minimaal 15% verminderen. Dat maakt het minen van bitcoin wat ons betreft nog geen energiezuinige aangelegenheid, maar innovatie op dit gebied is veelbelovend.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.