Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Rapport CoinShares: Bitcoin's energieverbruik bestaat voor 77,6% uit duurzame energie

Peter Slagter
Peter Slagter

CoinShares komt met een 19-pagina tellende analyse van het netwerk van bitcoin-miners. De onderzoekers komen tot de conclusie dat 77,6% van de benodigde energie geleverd wordt vanuit duurzame bronnen. 

Markt Bitcoin

Het rapport (PDF) van CoinShares heeft de titel "The Bitcoin Mining Network—Trends, Marginal Creation Cost, Electricity Consumption & Sources". Daarin gaan de onderzoekers in op eigenschappen van het netwerk van bitcoin-miners, zoals de geografische distributie, samenstelling, efficiëntie, energieverbruik, en energiebronnen. Daarnaast worden trends in hash rate, hardware kosten, en hardware efficiëntie bekeken.

Eén van de bevindingen is dat de gemiddelde miner met een prijs van $4.000/BTC verlies maakt, of z'n hardware tegen een lagere kostprijs heeft kunnen inkopen dan waar CoinShares vanuit is gegaan. Gegeven de juiste omstandigheden, is het nog wel mogelijk om winst te maken.

Het rapport vervolgt met een blik op de geografische verdeling van miners. Volgens CoinShares verlaten significante hoeveelheden miners China om zich vervolgens te vestigen in Scandinavië, Rusland, Canada, of Amerika. Locaties met goedkope energie, gunstige regelgeving, én snelle internerverbindingen zijn daarbij het meest populair.

Ten slotte wijdt het rapport uit over de energiebronnen die ten grondslag liggen aan de rekenkracht die miners leveren aan het bitcoin-netwerk. De onderzoekers trekken op basis van eigen data de conclusie dat 77,6% van alle benodigde energie door duurzame bronnen geleverd wordt. Dit getal is gebaseerd op de aanname dat beschikbare cijfers over de penetratie van duurzame energie accuraat zijn.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.