Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

SCMP: "Noord-Koreaanse hackers richten pijlen op individuele bitcoin-gebruikers"

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens de South China Morning Post (SCMP) komt het steeds vaker voor dat Noord-Koreaanse hackers zich richten op individuen. Het zou onderdeel zijn van een strategie om de pijn van internationale sancties te verzachten.

Oppassen dus, volgens de SCMP, die zich baseert op bronnen bij verschillende cybersecurity-bedrijven, zoals IssueMakersLab, Cuvepia, em FireEye. Individuen tot doelwit maken is een duidelijke verandering van eerdere methodes, die vooral gericht waren op exchanges en financiële instelingen.

Volgens analysten zoekt Pyongyang een nieuwe bron van inkomen om de pijn van internationale sancties te verzachten. Simon Choi, CEO van IssueMakersLab:

"Previously, hackers directly attacked exchanges. They targeted staff at the exchanges, but now they are attacking cryptocurrency users directly. With the US, the UN and others imposing sanctions on the North Korean economy, North Korea is in a difficult position economically, and cryptography has come to be seen as a good opportunity."

De hackers sturen slachtoffers een e-mail met daarin een (ogenschijnlijk) tekstbestand. Na het openen van het bestand, wordt de computer van het slachtoffer geïnfecteerd. Daarna heeft de dader volledige controle over de machine. De meest recente slachoffers zijn voornamelijk rijke Zuid-Koreanen, waaronder CEO's van bedrijven.

Het is nog onduidelijk op welke manier de slachtoffers uitgekozen worden. Het is mogelijk dat de hackers informatie hebben verzameld tijdens eerdere aanvallen, bijvoorbeeld op een exchange. 

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.